Wednesday, December 25, 2013

saat berumur 40

hari ini berumur 40


saat berumur 40
saat kemelut makin memuncak
kerap dia beruzlah di gua hira'
saat berumur 40
datanglah jibril memeluk menyuruh baca

Bacalah!
baca hakikat diri
baca rahasia hakikat yang ditinggalkan di dalam diri
saat berumur 40 itulah
keluar dia dari gua gelap
menuju cahaya sehingga ke maqam tertinggi
di ubun-ubun semesta
bersua kekasih

Wednesday, December 11, 2013

cepat! cepat!

11-15 Disember  Expo Buku Malaysia di PWTC buku Surat Untuk Anak boleh didapati di gerai:-
no 81 Sri  Saujana
no 58 RA
no 102&103 Dubook Press yang turut juga menjual produk mereka dan keluaran Merpati Jingga

mereka semua sudah mendapatkannya. hanya rm30

sampai nangis...

Wednesday, December 4, 2013

siapa adun selangor lantang suarakan isu OKU?

Di Parlimen antara ahli parlimen yang telah membangkitkan isu hak pendidikan yang dinafikan terhadap anak OKU Terlantar ialah YB Zairil Khir Johari ahli parlimen Bukit Bendera (DAP),YB Er Teck Hwa ali parlimen Bakri (DAP) dan YB Nurul Izzah Anwar ahli parlimen Lembah Pantai (PKR). Di Sidang DUN Selangor pula YB Mohd Khairuddin Othman (PAS).
Terima kasih dan semoga terus konsisten memperkatakannya sehingga berjaya.


sila ikuti rakaman petikan perbahasan  Adun Paya Jaras ini. mohon sedar semua!
http://www.youtube.com/watch?v=1CqBtj4a-bw

Tuesday, December 3, 2013

surat amoi Malaysia dari Jepun.

Abang dan Kak Sham,
Apa khabar? Terutamanya, Anna ingin mengucapkan tahniah tentang buku abang ini yang keluar baru-baru ini!! :D Tapi saya juga ada nampak berita politik yang mengecewakan kita dan buat kita orang geram...

Ya, dari post abang di Facebook baru-baru ini, saya tahu agaknya mengenai pemain-pemain politik di negeri kita ni yang mengeksploitasi dan menyalahgunakan wang rakyat untuk keuntungan mereka sendiri. Pemain-pemain politik tersebut berbuat begitu dengan kesedaran (conciously), maksud saya, ada orang yang melakukan kesilapan disebabkan oleh mereka tidak berpengetahuan, tiada berpendidikan..... tetapi pemain-pemain politik ini adalah orang yang banyak berpendidikan, itulah masalah moral, masalah peribadi mereka ni...
Bulan ni Singapura telah membebaskan seorang anak Malaysia (dari Sabah) yang membawa dadah dari hukuman mati  (http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/11/14/Yong-Vui-Kong-spared-death-sentence-Singapore.aspx) ..., dari segi hak asasi manusia dan dari perspektif saya sebagai bekas social worker, saya setuju dengan keputusan tersebut. Masa Yong mengedarkan dadah, dia tidak berpengetahuan betapa bahaya dadah dan kesan-kesan kegunaanya kepada masyarakat, dia berbuat begitu kerana dia dari keluarga yang sangat miskin, dia sahaja ingat nak dapatkan duit dan menyumbang kepada mak dia yang sahit di Sabah .... Cerita dia menyentuh hati saya ... Semenjak dia masuk penjara pada 2008, dia mula belajar agama Buddha dan akhirnya dia sudi menerima keputusan jatuhan mati, kerana dia tau itulah dosa dia dan bersedia untuk dermakan organ-organ badannya untuk kegunanaan medikal demi kebaikan orang lain .. Ada orang berpendapat kita tidak boleh sahaja-sahaja melepaskan pesalah kerana simpati, perlaksanaan undang-undang perlulah keras untuk menakutkan orang buat jahat lagi, tapi dalam kes ini, dengan agama yang mengubahkan dia, saya lebih sudi berpendapat bahawa kita masyarakat perlulah lebih ada sifat penyayang dan memberi peluang yang kedua untuk menerima mereka.
Singapura ialah negeri yang banyak menggunakan undang-undang untuk menjamin struktur negeri, tapi kini dengan usaha pejuang hak asasi manusia, mereka sudi mengubahkan undang mereka sedikit and akhirnya pembawa dadah ini dapat dibebaskan, dengan pertimbangan on case by case basis. Pembawa dadah adalah macam ikan-ikan kecil yang kerja untuk ikan besar di belakang ...
Dulu saya tak suka singapura (sikit benci juga :P), sebab saya rasa negeri ini terlampau menggunakan undang-undang untuk memastikan orang tak buat jahat ... saya rasa agama, sifat asal manusia yang baik (the original good site, purity of human nature), falsafah baru boleh mendidik orang jadi baik, berakhlak mulia. Tapi kini, masa saya di Singapura, saya lihat negeri singapura ini ada harapan, mereka ada ubah ... sudi ubah .... tapi di negeri kita Malaysia, kenapa perubahan ini sudah sangat? Walaupun cakap begitu, saya akan terus sokong abang dan kakak dan semua orang yang berjuang demi negeri kita ... 

Terdapat politik di mana-mana sahaja ... Pada masa bulan lepas -Oktober saya di Malaysia, saya telah dapat merasai keperitaan rakyat Malaysia. Sebenarnya saya telah meninggalkan rumah kebajikan OKU yang saya beritau saya kerja di Lembah Klang tempoh hari... Saya saksi bagaimana Excedutive Director rumah tu menyalahgunakan simpati orang-orang awam terhadap golongan OKU untuk mendapatkan lebih banyak wang untuk dia sendiri ... sebenarnya latar belakang mereka adalah Kristian, biasanya pertubuhan Kristian ini lebih mudah dapat sokongan wang dari penganut mereka ......... Director ini banyak mengunakan duit untuk kegunaan dia sendiri, ahli keluarganya akan dapat layanan yang lebih istimewa tetapi penduduk-penduduk OKU lain di sana tidak dapat duit sokongan yang cukup. Masa saya kerja dengan mereka, saya memang tak gembira, selepas mengetahui cerita benar ini, saya dapati niat dulu saya yang ingin menyumbang, membantu mereka telah jadi tak suci .... Tetapi sifat saya bukan macam pejuang, saya jadi pejuang selalu akan menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa geram, ini menyeksakan diri ... dan saya tidak sanggup lawan dengan mereka, saya tak nak lawan juga. Jadi, saya telah pilih meninggalkan tempat tu dan cuma pergi melawat ahli-ahli mereka yang duduk di sana,macam sukarelawan... tak berapa nak bercakap dengan direktor itu. Saya berpilih tidak lihat muka munafiknya ........  Haha, mula-mulanya dia cakap nak bagi sedikit gaji untuk saya yang kerja dengan mereka, akhirnya langsung tak ada ... aku ni miskin, haha .... Tapi nasib baiknya, saya sekarang datang Singapura untuk urusan bank, baru tau rupa-rupanya saya masih ada duit, abang aku dulu pinjam wang dari saya, sekarang dia pulang .....
Tak tau mengapa, biasa saya di Malaysia, memang susah untuk mengekalkan saving wang .... Biasa saya di Singapura atau negeri maju lain, mereka hargai saya sebagai seorang profesional dalam secktor social work (helping professional), dan dapat gaji yang sepatutnya, tapi di Malaysia .. nasib tak berapa baik, haha.
Minggu depan saya akan balik kampung ke Malaysia, sekarang rasa nak rehat sikit, sampai suami saya datang dari Jepun dan melancong dengan basikal di Malaysia ... Ahhhhh .. kos di malaysia telah meningkat banyak ni :( :(  Kak Sham ada tanya berapa agaknya mengenai wang yang perlukan untuk seluruh pengembaraan saya di Eropah, saya lupa beritau satu perkara, masa di Bulgaria, aku kena rampas 1000 euro dan 200 pounds ....... Walaupun kami boleh sentiasa jimat dalam pengangkutan, makanan dll, tapi kena buat kesediaan psikologi terhadap kemungkinan untuk dirampas .... haha ... Masyarakat Eropah itu lebih individualistic, bila seorang jadi miskin, susah dapat sokongan dan akhirnya timbulkan banyak masalah masyarakat... Tengok, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151168140336188&set=a.77506411187.82962.684696187&type=1&theater   ----> gambar ini mencatatkan pencuri yang rosakkan penutup pintu compartment tren itu dan rampas duit saya ......... Tapi disebabkan oleh perkara ini, duit aku macam habis, tak cukup untuk saya pergi ke England untuk kerja di sana ... dan saya terus berlancong dengan lelaki Jepun itu ... akhirnya, hubungan semakin rapat, matang sampai dia lihat saya sebagai life partner, cakap nak khawin pula ... -_-lll Ah .. banyak cerita ni.
Baru-baru ini, kawan Egypt saya yang saya kenal di Beijing datang ke Malaysia ... mula-mulanya saya sangat gembira nak bawa dia jalan-jalan and explore Malaysia yang mengamalkan unsur agama Islam, tapi masa dia nampak orang India, dia macam rasa kejut dan memandang rendah, dia tanya, "kenapa negeri kamu ini ada orang india punya ...?" ....... aduh, barulah saya tau orang malaysia lebih ada tolerasi terhadap budaya lain .... Sebenarnya orang Malaysia lebih dapat tolerate terhadap budaya orang lain, boleh hidup di mana-mana sahaja tanpa kacau yang teruk kepada negeri orang, walaupun ada segolongan kecil orang di Malaysia lebih bermikiran ketinggalan zaman sikit. Masa saya bawa dia naik KTM ke Serdang, dia bertutur dengan saya dalam bahasa cina, macam ada orang melayu di tepinya tunjuk rasa pelik..? dari matanya yang tengok kawan Egypt saya yang paikai tudung, saya rasa itu ...

Walau bagaimanapun, Anna nak cakap, Anna akan sentiasa sokong apa yang abang dan kak sham buat ... dan berdoa demi Anur ...Walaupun saya akan pergi duduk di Jepun, tapi keluarga saya masih di Malaysia dan saya pun akan risau terhadap masa depan Malaysia, risau tentang keluarga saya ......... ah alamak, kini otak saya telah beban dengan banyak sistem bahasa, bahasa melayu, bahasa jepun, cina, english ... banyak, sudah keliru, jadi maafkan saya kalau pertuturan bahasa melayu saya jadi teruk, harap abang dan kakak tau apa yang aku cakap :)

abang, ada satu fenomena saya dapati di Singapura juga, dulukan (agaknya dari 2007-2012? kena cari maklumat benar), kerajaan Singapura yang terdiri daripada orang Cina yang menguasai politik nak jadikan ratio kaum lebih "priviledged" kepada orang cina, maksudnya, mereka nak populasi cina lebih banyak daripada orang melayu dan india, sebab orang cina yang menguasai politik, jadi mereka mula laksanakan polisi yang menyenangkan orang cina dari China datang ke Singapura dan senang jadi permanent resident, rakyat Singapura ....... tambahan pula, kerajaan singapura nampak negeri China sekarang kuat ekonominya ....
Tetapi...sebenarnya perangai, pemikiran dll orang cina dari China ini tidak sama dengan orang cina asal di singapura, kebanyakan mereka datang sini timbul banyak masalah masyarakat, jadi rakyat singapura benci sangat terhadap keputusan kerajaan singapura yang ambil banyak orang dari China ... Jadi, baru-baru ini pertama kali parti bantahan kalah sikit semenjak menguasai singapura pada masa kemerdekaan...
Sekarang ramai orang singapura rasa negeri mereka buat mereka susah nak nafas, lebih ramai pendatang asing ...mereka kesal atas polisi kerajaan terlebih dahulu ini yang asyik buat senang untuk orang dari China jadi rakyat mereka ...

saya rasa Malaysia perlu ambil ajaran dari perkara ini ..... tak boleh terlalu biarkan banyak orang dari luar negeri datang, sebab kebanyakan pendatang asing ini tidak dapat memeluk budaya asal malaysia ..... .. Tapi situasi di Malaysia lebih leceh dan complicated sikit ... sekarang di malaysia banyak pendatang asing ya ... baru-baru ini masa saya di satu kedai di Pasar Seni, saya nak beli simcard, pergi satu kedai nampak orang tu macam india, jadi saya cakap dengannya dalam bahasa Melayu, tapi perangai dia tak peramah, tak berbudi bahasa, teruk lah ... berbalas kepada saya dalam bahasa Inggeris yang ada loghat pelik, saya rasa pelik ni .... "apa la lu ..!? expect saya cakap dengan kamu dalam bahasa Bangladesh ke?" 
All the best!!!! Jaga diri sentiasa ... :) say Hi to Anur, sayang dari kakak :) :) ^_^ ^_^
ah di sini - nak hadiahkan satu Music Video kepada abang -http://www.youtube.com/watch?v=a01QQZyl-_I

Anna Lo

jemput semua!


Monday, December 2, 2013

Awas jam 9.30 malam ini!

Sila layari radiobangsarutama.blogspot.com untuk mendengar secara langsung saya menemubual Hishamuddin Rais pengendali blog Tukar Tiub tentang misi menjejak Siti Aishah yang baru-baru ini tersiar berita antara tiga wanita ditahan sebagai hamba selama 30 tahun di London.

Siapa Siti Aishah? Siapa Chairman Ara? Benarkah dikurung dan dijadikan hamba domestik?

Yang berdekatan. Kuala Lumpur dijemput datang ke Kelab Bangsar Utama, Jalan Kemuja berdepan Sekolah Tamil dan di atas Restoran Mydin.