Friday, January 1, 2016

10 Situasi Politik Tanahair Yang Ingin Kita Lihat Pada 2016

10 Situasi Politik Tanahair Yang Kita Ingin Lihat Pada 2016

oleh Ronasina

Tidak sukar meramal senario politik tanahair kita kerana pusing ikut celah mana pun akhirnya ceritanya sama namun untuk menemui kaedah penyelesaian bagi merubah senario yang disebutkan tadi ternyata sesukar meleraikan ikatan simpul mati. Apabila saya menulis status di facebook tentang 10 perkara (senario politik) yang kita ingin lihat pada tahun baru 2016 ramai mengambilnya sebagai sebuah jenaka hiburan politik ringan tetapi sebaliknya pula jika ditekuni betul-betul ternyata ia merupakan penyakit sosial yang sudah mengakar dalam amalan hidup kita hari ini.
Mari lihat sepuluh perkara yang saya tulis itu untuk kita selami benar-benar bahawa ia bukanlah lelucon sahaja malah ketika kurang 1500 hari menuju tahun 2020 ia telah menjadi kemelut yang maha rumit.
 1. Ahmad Maslan menulis buku tentang Bagaimana Menjana Pendapatan – Ini masalah lama yang semakin parah. Di atas platform selesa dan menggunakan sosok selebriti menteri bebas sahaja mengutarakan buah fikiran yang senteng, cetek, dangkal, mentah lagi bodoh tanpa disertai kajian mendalam dan rujukan yang berpijak di bumi nyata. Kenyataan menteri seperti 'jika harga ayam mahal sila makan ikan', 'saya sendiri buat dua kerja' dan lain-lain yang sangat-amat-sungguh 'cap ayam' ini tidak langsung menyelesaikan apa-apa sebaliknya mengundang kegelisahan rakyat sama ada yang menentang terus menentang berserta hujah-hujah dilawan pula dengan penyokong si menteri mempertahankan kenyataan tersebut. Dan akhirnya perlahan-lahan kita diolah kepercayaan uuntuk menelan sahaja keadaan ini. Trend wira segera ala program realiti tv ini bukan sahaja membabitkan para menteri malah ia juga berjangkit kepada agamawan atau selebriti dunia hiburan. Apa sahaja yang mereka kata akan dikongsi, disalin dan disebar tanpa disaring. Tak perlu huraian panjang, blueprint atau menulis buku.
 2. Nik Abduh bawa bantal ke parlimen – Rekod parlimen kita mencatatkan wujudnya ahli parlimen yang dipilih rakyat bukan atas kapasiti kepandaian akademik, idealisme atau gagasan tetapi kerana mereka adalah anak kepada tokoh politik. Inilah senario dunia ketiga. Selain perniagaan 'Multilevel Marketing' di mana bonus boleh diwarisi ahli keluarga, politik juga begitu. Kerusi yang diduduki ayah atau ibu boleh disambung oleh anaknya walaupun kualitinya menyedihkan lebih rendah tarafnya daripada Ketua Kampung. Kita boleh teliti hansard parlimen bagaimana kualiti setiap pemimpin yang dipilih rakyat untuk merangka pelan dan dasar negara kita. Bukan Nik Abduh sahaja, jangan lupakan Ibrahim Ali, Gwo Burne Loh, N. Gobalakrishnan, Bung Mokhtar antara nama-nama yang tercatat dalam sejarah pelawak yang mewarnai kandang parlimen kita. Dan mentaliti pengundi memilih berdasarkan parti, bukan ketokohan. Benarlah kata orang, jika parti popular meletakkan kambing bertanding di kawasan kubu mereka maka kambinglah yang menang dan akan duduk di dalam dewan sebagai wakil rakyat.
 3. Nga Kor Ming hadir kelas Bahasa Melayu – Entah kenapa ahli politik kita tidak kiralah parti apa pun, agak sukar menerima kritikan sebaliknya ego mempertahankan perbuatannya. Nga dikritik kerana selalu menulis status di facebook di dalam Bahasa Cina dan ini seolah-olah meminggirkan pengundi kaum lain yang menyokongnya. Apa yang ditulis olehnya tidak dapat dikongsi oleh penyokong bukan cina. Tetapi Nga telah menunjukkan contoh terbaik seperti politikus lain bahawa mereka ini pekak, tidak perlu ditegur kerana sentiasa betul.
 4. Khairy Jamaluddin tidak berselfie – Dunia laman sosial telah mencipta kejutan budaya kepada dunia dan politikus antara golongan yang paling teruk terkena kejutan budaya laman sosial. Khairy lebih gemar menonjolkan peribadi sebagai selebriti yang 'cool', 'sporting', disenangi walhal hakikatnya tidak ada impak langsung sebarang kemajuan yang dilakukan dalam pembangunan sukan tanahair sebaliknya terus merudum. Nama Malaysia di dalam dunia sukan dan permainan terus dipintas negara-negara kecil yang mundur dan dilanda peperangan. Watak 'selebriti selfie' ini turut dikongsi beberapa pemimpin politik lain untuk menunjukkan mereka buat kerja. Bukan tidak boleh, yang kita mahu ialah hasil, bukan posing. Bukan menggoreng pisang, mengacau dodol atau mendukung bayi. Bukan
 5. UMNO usul undi tidak percaya kepada Najib – Ini sesuatu yang amat mustahil tetapi sangat ingin kita lihat. Budaya politik kepartian Malaysia memang tidak menjadikan 'menyingkir presiden melalui proses pemilihan' suatu amalan apatah lagi menumbangkannya di luar proses tersebut. Lihatlah parti-parti lain sama sahaja, rasa hormat dan tidak manis melawan presiden sudah sebati dalam budaya kita. Skandal 1MDB adalah kemuncak rasa tidak puas hati rakyat kepada Najib sehingga pemimpin tertinggi UMNO juga berasakan jika ini dibiarkan masa depan UMNO akan gelap dan ditolak rakyat. Rakyat tidak punya keupayaan untuk menumbangkan Najib buat masa ini tidak kiralah melalui pilihanraya ataupun jalanraya. Seolah tidak ada jalan. Jalan yang paling mudah di atas kertas adalah melalui parti. Ahli UMNO berupaya membantu Malaysia membuang Perdana Menteri yang penuh skandal. Soalnya apakah ahli UMNO mempunyai keberanian melakukan perubahan sedangkan perubahan adalah musuh yang paling ditakuti mereka? Jika berani itulah yang kita ingin lihat.
 6. Lim Guan Eng dan Hadi Awang main gusti lengan – Perbalahan dua pemimpin ini telah memecah-belahkan Pakatan Rakyat dan terus mengoyak keyakinan bahawa Pakatan Rakyatlah satu-satunya yang diharapkan untuk menggantikan kerajaan yang ada. Hadi Awang dan PAS dikatakan akan bekerjasama dengan UMNO. Ia bermula dengan isu hudud. PAS tidak diyakini mampu melaksanakan hudud yang dianjurkan di dalam Al Quran sementara konsep Malaysian Malaysia anjuran DAP diragui keikhlasannya berdasarkan sikap beberapa pemimpinnya yang terang-terang chauvinist. Masa depan Pakatan Rakyat atau Pakatan Harapan rosak sebagai pengganti kerajaan Barisan Nasional sekaligus membunuh harapan pengundi Melayu jika orang Melayu dilihat sebagai faktor penentu sebuah perubahan. Jika orang Melayu melihat UMNO-Barisan Nasional gagal membela nasib mereka dari segi ekonomi, Pakatan Harapan pula tidak menunjukkan usaha membela kepentingan mereka. Kedudukan Bahasa Kebangsaan dan Agama Islam bagi mereka selalu disinggung. Pergeseran kaum yang dinyalakan oleh UMNO disambut dengan tidak bijak oleh pembangkang sehingga orang Melayu, Cina, India dan kaum lain (yang tidak serius mengikuti politik kepartaian) berasa tidak selesa dan jengkel dengan politik.
 7. Dr Mahathir anjur demonstrasi jalanan lawan Najib – Sesuatu yang sangat ironi kerana dia pernah berkata 'demonstrasi jalanan bukan budaya kita' tetapi setelah gerakan menjatuhkan Najib dia cuba aturkan itu gagal, dia akui ini kaedah jalanan paling berkesan. Mahathir cuba turun singgah di demonstrasi Bersih 4 dan disambut meriah. Tetapi perjuangan menjatuhkan Najib oleh Mahathir lebih bersifat peribadi dan bukannya jujur untuk rakyat kerana apa yang dilakukan Najib hari ini hanyalah meneruskan apa yang diwariskan Mahathir. Bagaimanapun jika Mahathir sanggup menjilat ludah dan mengheret rakyat menjatuhkan Najib melalui jalanraya demi menyelamatkan legasinya, ia sangat ingin kita lihat. Moralnya pemimpin politik sanggup mempergunakan rakyat, memanipulasi isu demi kepentingan peribadi mereka
 8. Rafizi dedah penyelewengan kerajaan Pakatan juga jika ada – Rafizi sosok yang popular dengan pendedahan salahlaku atau penyelewengan kerajaan, jabatan-jabatan dan juga agensi kerajaan melalui badan bukan kerajaan yang ditubuhnya NOW. Rafizi juga pernah mendedahkan kecurangan orang dalam partinya sendiri, Khalid Ibrahim sewaktu menjawat Menteri Besar Selangor. Itu kita semua sudah tahu dan tidak perlu diterangkan tetapi pengamat politik ingin melihat lebih lagi daripada itu termasuklah hal-hal 'keadilan' di dalam partinya sendiri seperti rungutan berlakunya kepincangan dalam pemilihan parti PKR yang lalu tentang adanya dakwaan tipu undi, beli undi dan sebagainya tetapi senyap sehingga hari ini dan peristiwa ini kekal di dalam muzium dan arkib bahan lawak negara.
 9. Muhyiddin berani sikit daripada hari ini - Muhyiddin Yassin yang dibuang Najib dari kerusi Timbalan Perdana Menteri bukan seperti Anwar Ibrahim yang dibuang oleh Mahathir dari kerusi yang sama. Anwar mencetuskan gelombang reformasi manakala Muhyiddin terus lemau dan basi. Tidak berani 'all-out'. Walaupun agak lebih baik dari beberapa menteri dan pemimpin kerajaan yang hanya berani mengkritik kerajaan sesudah pencen, pemecatan Muhyiddin tidak memberikan impak besar. Muhyiddin masih setia dengan UMNO atau mungkin menunggu masa yang sesuai ketika hampir pilihanraya. Jika begitu dia tidak jauh beza dengan Chua Jui Meng, Muhammad Taib, Kadir Sheikh Fadzir serta Major Bersara itu-ini yang diibaratkan seperti harimau rongak.
 10. Rosmah Mansor betul-betul jadi Perdana Menteri – Sebelum Barrack Obama menjadi presiden Amerika Syarikat, projek atau idea lelaki kulit hitam menjadi presiden Amerika Syarikat yang pertama telah lama ditimbulkan oleh pengkarya sama ada di dalam novel, filem atau drama tv. Novel The Man karya Irving Wallace pada tahun 1964 menampilkan watak presiden kulit hitam bernama Douglas Dillman. Begitu juga filem-filem Hollywood seperti Head Of State, Deep Impact dan jugaThe Fifth Element. Jadi Rosmah Mansor adalah satu projek untuk kita letak penanda aras jika kita mengimpikan seorang wanita menjadi Perdana Menteri Malaysia. Ya, apa pun penanda arasnya baik atau buruk adalah debat yang berpanjangan. Pakatan Rakyat pernah mencuba Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor wanita pertama melalui projek Kajang Move Jadi tidak mustahil Rosmah Mansor yang sentiasa kelihatan lebih berkuasa untuk berkuasa secara mutlak. Atau kita boleh duduk berdiskusi memeikirkan tokoh wanita mana hari ini yang mempunyai ketrampilan dan keupayaan sebagai orang nombor satu Malaysia.
 11. Angkatan Muda Keadilan anjurkan gerakan besar-besaran kempen Bebaskan Anwar yang senyap itu – Percaturan pasca PRU13 sudah lain. Ia percaturan tentang status quo. Sayap pemuda di dalam parti Anwar Ibrahim tidak lagi menjadikan Anwar relevan sebagai senjata melawan isu ketidakadilan. Kesibukan anak-anak muda khususnya menjadi Yang Berhormat menyebabkan gerakan reformasi 2.0 sepi dan memalukan. Ucapan retorik membela Anwar hanya di rostrum Kongres Tahunan Parti sahaja untuk dibuat bahan bersorak. Selepas itu tiada, kembali sibuk. Ternyata 'Penjarakan Seorang Anwar Akan Bangkit Seribu Anwar Lagi' adalah ilusi. 2016 adalah tahun yang kita mahu lihat kem-kem AMK bersatu setelah sekian lama jalan berpuak. Apabila Pakatan Harapan ditubuhkan dan dengan tegas gabungan DAP, PKR dan AMANAH ini mengatakan jika Putrajaya ditawan, Anwar Ibrahim adalah Perdana Menteri jangan terperanjat apabila generasi muda khususnya pengundi kali pertama tidak kenal Anwar Ibrahim dan melihat Anwar Ibrahim tidak relevan kerana AMK dan Pakatan Harapan sendiri yang mengesahkannya melalui kegagalan mereka mengatur gerakan.
Sebenarnya setiap poin yang diterangkan ini boleh dikupas lebih panjang lagi menjadikan bab-bab dalam sebuah buku tetapi saya rasa biarlah sedikit. Cukup untuk diteliti dalam-dalam dan dihujahkan. Sama ada bersetuju atau tidak itu soal lain tetapi mengabaikannya atau menafikannya adalah rugi apatah lagi sombong menolak terus. 10 (sebenarnya 11) yang diterangkan ini adalah kanser dalam masyarakat Malaysia yang melarat ke dalam setiap ceruk saraf dan tubuh sehingga mencipta penyakit-penyakit lain sebelum keseluruhan tubuh lumpuh, rosak dan tumbang. Akhir kata 2016, tidak sukar untuk diramal senario politiknya walaupun tidaklah mustahil sesuatu yang tidak terjangka akan berlaku. Kita tunggu.

5 comments:

C++ said...

Bhai Fendi.

Gua pow lu punya artikel nih buat bahan share boleh ka??

kulupSakah said...

Ok

Zahid Hamidi said...

assalamualaikum wr, wb…. Sujud syukur saya ucapkan
kepada ALLAH SWT telah mempertemukan saya dengan Aki balapati.. dan berkat bantuan Aki balapati saya ini bisa bangkit lagi, Saya sudah membuka usaha JUAL ALAT BANGUNAN.. Saya atas nama Zahid Hamidi serta keluarga mengucapkan banyak terima kasih yg amat dalam kpd Aki balapati atas pertolongannya melalui angka2 togel ini.. Memang di internet sudah banyak (MODUS PENIPUAN) yang ngaku2 bisa meramal togel tapi hasil NOL.!! Saya cuma percaya kpd Aki balapati karna saya buktikan sendiri.. Bagi anda yang ingin seperti saya anda bisa Call Aki balapati di 0853 9233 2888 atau kunjungi blog yang saya tempati mengambil nomor AKI di ; KLIK DISINI>>>http://setan-togel988.blogspot.co.id
Memang kepercayaan itu adalah suatu keberhasilan karna saya sudah merasakannya..Nama:Zahid Hamidi
Tempat Asal:Tasikmalaya Jl. Pahlawan KH. Z. Mustofa RT. 09/08 Desa Sukamenak Kec. Sukarame Kab. Tasikmalaya, Jawa Barat, Indonesia.

IBU TUTI TKI SINGAPUR said...

saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka FB ada seseorng berkomentar
tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di malaysia ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
saya minta angka sama AKI NAWE
angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
terima kasih banyak AKI
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
tak ada salahnya anda coba
karna prediksi AKI tidak perna meleset
saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka FB ada seseorng berkomentar
tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di malaysia ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
saya minta angka sama AKI NAWE
angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
terima kasih banyak AKI
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
tak ada salahnya anda coba
karna prediksi AKI tidak perna meleset
saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

Unknown said...

ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.
ALHAMDULILLAH..!!
saya bersyukur kpd Allah SWT.
atas keberhasilan PENARIKAN UANG
GHAIB.setelah melalui proses panjang &
sangat sangat beresiko,dgn izin Allah
alhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsil
kami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.
UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.
setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,
dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini
( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,
dngan catatan:
1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)
2.tidak untuk memperkaya diri
3.sanggup menyiapkan satu ekor sapi jantan,(sebagai pengganti tumbal)
--------------------------------------------------
bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini.....
silahkan menghubungi (PAK KYAI MAULAN ) DI NMR
( 085-210-001-377 ) .الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
atau Atau klik disini