Monday, November 10, 2008

POLIS YANG BANGANG!

WAHAI PENDUDUK KAJANG DAN RAKYAT MALAYSIA!!!
ada sorang pegawai penyiasat di balai polis kajang yang amat bangang....nak tau camne?

3minggu lepas isteri aku hilang dompet yang di dalamnya dah tentulah ic, kad ATM, duit tak sampai RM100 dan buah rantai +-RM400..menyangkakan tercicir maka kami pun redha sajalah sehinggalah minggu lepas waktu anak buah aku menggunakan tandas dia terjumpa dompet tu tersorok di tangki atas..maka satu persatu orang yang kami syaki kami kaji..dan hasil kajian tu kami dapati ada sekumpulan pelanggan kami yang menggunakan tandas kedai kami agak lama. Seorang yang berkopiah berpura2 mencuba berbagai jenis jubah dan yang sorang lagi menyelongkar laci. Seorang wanita berselendang tapi berambut perang mengawasi orang lain yang masuk ditemani seorang kanak2 kecil ala anak mami yang cukup comel.Mereka tak banyak cakap. Mamat berkopiah ni kemudiannya berkata tiada saiz sesuai untuknya dan meninggalkan nombor telefonnya untuk isteri aku hubungi jika saiz yang sesuai untuknya sampai...HJ ZAINAL namanya yang dia perkenalkan kepada kami..

Hujung minggu lepas butik berhampiran kami menceritakan perkara yang sama menimpanya lalu kami menghubungi HJ ZAINAL tersebut..ternyata bukan dan tuan telefon tu beritahu memang ramai orang menelefonnya mencari hj zainal..sampai ada yang call dari utara pun ada..

Sebagai warga yang baik dan tak mahu perkara ni menimpa ke atas orang lain maka isteri aku dan anak buah serta tauke butik tu ke balai polis kajang buat report, dahlah kerani polis tu taip bahasa tunggang langgang tension pulak dengan soalan2 bodoh pegawai penyiasat yang malas2 nak ambil kes tu..gini lebih kurang dialognya!muka polis ni seperti tak berminat je nak kerja..

PP (Pegawai Penyiasat) : Awak kenal budak tu? kalau saya datang kedai awak,awak jamin
dia ada?
Anak buah : mana saya tahu?tapi kami cam rupa dia kalau ada lakaran..
PP : Awak ingat Kajang ni kecik?
isteri saya : sebab tulah kami report supaya orang lain tak kena dan boleh kita
bendung..
PP : Awak tahu alamat dia?
isteri saya : (naik angin dengan soalan bangang) kalau saya tahu tak payahlah
saya datang sini..Encik! saya datang ni nak buat report dan encik
boleh bakulsampahkan report saya kalau mahu! Jangan tanyalah
soalan bangang macam ni..(mengoyakkan kertas report dan me
lemparkannya di depan muka PP tersebut)

lalu mereka pun blaahhh..sejam kemudian Tuan Helmi menghubungi kerana hairan report isteri aku takde statement, isteriku menjelaskan perkara sebenar dan Tuan Helmi berjanji dengan baik akan membantu..
AKU?sewaktu isteriku bercakap dengan Tn Helmi tu aku menjerit2 di belakang dengan perkataan "POLIS BANGANG!" "CARI BULU ANWAR PANDAI,PART NI BODOH!" dan macam2 lagi....hmm!

12 comments:

mountdweller said...

Tuan,

Sebenarnya dia ada otak ke tadak?

kulatlapok said...

salam Bro:

Ini cita dulu2. masa nak buat repot buat surat beranak kat balai, bapak dia taruk nama dia FENNDI, lepas balik bapak dia tengok polis tu dah tulis namanya PINGGI..??

muraisenja said...

polis ni mmg x boleh percaya...aku penah sekali nk buat report dompet aku hilang, masa nk buat bayar, aku pun seluk kocek tengok duit aku x der(RM 10 aku pinjam member), aku jangka ianya tercicir kt mana2, lalu aku pun bagi tau koperal polis yg amik report aku tu nanti aku dtg balik bawa duit sbb duit aku cicir.

Bila aku pusing nk keluar balai ada la sorang pakcik bagitau aku dia nampak duit RM10 cicir bawah bangku masa aku dok tunggu giliran, dia nampak ada sorang polis dtg dudk sebelah aku dan dia yg amik duit tu.. mmg adapun sorang polis duduk sebelah aku dia tanya aku kenapa dan mamcam2 lg la, pastu aku perasan dia ada tunduk macam ambik sesuatu aku buat x kisahlah lepastu dia masuk dlm pejabat dia.

mmg sah polis tu lah yg ambik duit RM10 aku tu.... terpaksala aku balik pinjam lg RM10 dr member aku.... sial betul

kulupSakah said...

3 tahun dulu pencurik masuk rumah aku..dompet aku dan beg tangan isteri aku dicuri.aku pun buat report kat balai kajang. kerani tu tanya ada tak rumah aku dipecah atau ada nampak tak kesan cap jari?aku kata takde lalu dia kata susah macam tu nanti nak kena jawab dengan pegawai penyiasat lalu dia cadangkan aku buat laporan beg tu cicir..
pastu dia minta rm2 untuk bayar salinan report..aku pun melentinglah.."dahlah duit dan kad atm saya kena curi,nak kena bayar lagi..tau tak minyak motor saya bila2 masa je nak habis..camana nak keluar duit dari bank,kad saya dah hilang?"
kerani tu kata takpelah bayar lain kali..sampai la ni aku tak bayar..

ronasina said...

sekali tu bapak aku call dari kmpung bagitahu ada surat saman untk aku dari sykt telekomunikasi psl aku tak bayar bil..belek2 aku dapati itu bukan nombor aku tapi seseorang telah guna identiti aku.celcom bgtau pengguna tu daftar di melaka..aku pun buat report di balai.malam tu pegawai polis bentong telefon katanya report aku di'link' ke bentong sbb surat tu aku terima di bentong (kampung aku)..polis tu bagitahu nak dapatkan mamat tu susah..aku tanya takkan tak boleh cari?
dia tanya aku balik,"cuba awak bagitahu kami macamana nak cari?" aku cakap mana aku tahu,aku bukan polis".."habis tu cari bulu anwar boleh?"..dia dia gelak je..

abe MIE 'TERJAH' said...

http://pkrpasdap.blogspot.com

polis tu kena belajar dengan yusuf haslam bagaimana hendak jadi polis yang baik..contohnya ac mizal, abby abadi, norman hakim...

Ronn said...

aku nak tukar tajuk dia 'lawak hari polis' hehehe

Master Yoda said...

Salam bro,

HAHAHA, Polis hari ni sume nak keje senang....

Tapi,gaji nak naik,kehe nak senang...

Mane la ade keje serupe gitu...

Lain la,jadi ahli politik korup boleh la...Duit rakyat = duit aku

Anonymous said...

Polis penyamun,
Dua tiga tahun lepas kema pi la ke siam (setoi, selatan Thai) depa kata di sana binatang polis di sana penyamun (ada lisen) sama la tu dengan polis di sini, 2 x 5 juga.

wadie said...

aku sokong...

polis memang bagang...

jgn sibok balas said...

klo da tau polis tu bangang yg korang report kat polis wat per!
keluargaa korang lagi bangang!
da tau lagi nak buat perkara bangang!bodoh!jilat burit anjing gi la report kat bomba(pemadam api kemarahan korang tu.)

aku bijak said...

report tu sbb ingt kn polis x bangang..da report tau la dorg ni bangang..tak gitu..kalau sume org wt keje mcm polis da lama msia ni lingkup..kalau cikgu keje mcm polis, da lama anak2 kite sume cacat..ak penah report moto ilang masa blaja dulu..kol tiga pagi g ngan kawan..ms nk wt report polis tu cakap, xkn jumpenye moto awak ni..kalau dorg wt la sikit keje dorg tu, xke berkurang jenayah..mcm bertambahnye anak2 kite yg bijak pandai sekarang ni..xla xpandai mcm zaman atok nenek kite dulu..