Monday, June 6, 2011

when the smoke is going down!

"Zunar dapat award courage in editorial cartooning 2011 oleh CRNI- cartoonists rights network international. Aku ingat nak buat surprise punya majlislah lepas dia balik 7 julai nanti." kata Jonos.
Beberapa hari kemudian aku call Jonos. "Woi! Kita buat cepat sikitlah, 5 jun ni."
Maka segala kerja diatur. Ramai kawan dalam list tak dapat hadir kerana banyak urusan. Sasterawan Negara Pak Samad pun tak dapat hadir. Kerja-kerja mencari penaja pun dijalankan. Alaaahh..kos tak besar mana tapi manalah kami ada duit, setakat sorang YB pun boleh sponsor tapi muka kami ni bukan muka YB kenal pun..haha!
Jonos berjaya dapatkan Puan Ainon Mohd, bosnya dari syarikat PTS yang telah menaja lebih separuh dari kos majlis. Puspa, Egaponis dan Jai 'berusaha' mencari sumbangan. Akhirnya dapatlah bajet ngam-ngam. Malam itu kita pergi pekena nasi mandy dengan kambing di kedai Kak Hasnah yang pernah aku tulis dulu. Ya! Di Al-Amin Food Corner - Gombak.
Strategi diatur untuk meyimpan rahsia agar tak dicium Zunar, maklumlah alat deria penciuman Zunar agak hebat. Alin isteri Zunar hanya bagitahu malam tu aku sekeluarga nak makan dengan mereka berdua selain keluarga Ummu Asiah. Bila Zunar sampai ke tempat kejadian, dia terkejut ramai dah menanti dan bertepuk tangan. Maka berlangsunglah majlis yang dihoskan oleh Joni Depp (gambar bawah)

Sambil makan, ada ucapan dan diselangselikan dengan nyanyian seniman bersuara power - Nikjidan.Malam itu depa balun lagu kegemaran Zunar~ lagu-lagu Iwan Fals dan Zunar lepas gian menyanyi sama.

Jonos memulakan ucapan dengan lagu Negaraku ~eheh gurau je, maklumlah cara dia bercakap menegak je. Jonos cerita kisah dia merantau ke KL memburu ilmu perkartunan dan akhirnya bertemu dengan mahaguru Sang Adi Zunar, sejak itu dia berkawan rapat dengan gurunya sehingga bersama-sama berganding bahu menerbitkan majalah Gedung Kartun yang telah pun diharamjadahkan oleh kerajaan Najib. Jonos yang pernah menjadi pelukis poster wayang bertugas sebagai Ketua Pelukis semasa buat Gedung Kartun. Jonoslah yang menimbulkan idea agar majalah kartun politik bantai gomen diterbitkan dan Zunar telah merealisasikan idea ini. Jonos mengakhiri ucapan dengan bodekan tahap tinggi terhadap sifunya.
Ya! Gambar di bawah adalah gambar Jonos.
Seorang kawan lama Zunar sejak awal-awal penglibatan dalam bidang kartun juga memberi ucapan. Profesor Muliyadi Mahmood~ profesor yang ada doktor dalam bidang perkartunan juga seorang kartunis. Beliau menghimbau memori bernilai sentimental tentang keakraban dengan Zunar. Zunar pernah membantu membawanya ke hospital ketika beliau sakit tengah malam.
Hubungan mereka seperti sebuah keluarga.
Profesor Muliyadi (gambar bawah) pernah bergandingan dengan Zunar menerajui PEKARTUN (Persatuan Kartunis pada awal penubuhannya)
Roy, kartunis Brader Sport majalah GIla-Gila menceritakan pengalaman bersahabat dan berguru dengan Zunar sewaktu di Gila-Gila. Roy (gambar bawah) menghormati Zunar dan menganggapnya sebagai perpustakaan bergerak kerana Zunar adalah tempat mereka merujuk untuk mendapatkan info-info dan tips mendapat dan mengembangkan idea.
"Tapi rahsia Zunar muda-muda banyak saya simpan di poket saya." gurau Roy yang disambut gelak tawa hadirin.

Ahhhhhhhhhhhhhhhhh! Pyanhabib bikin gamat menceritakan kisah sewaktu era reformasi, beliau adalah penyunting sebuah akhbar perdana (syyy!!) dan terlihat gambar Zunar yang dikenalinya hujung 70an sedang berdemo. Suatu ketika, isteri Pyan sedang menelefon Zunar dan sedang berbual-bual.
"Gambar masuk paper nak pi Dang Wangi lapor diri..." kata Zunar dan telefon terputus. Hilang lenyap...beberapa hari kemudian Pyanhabib terjumpa Zunar dan Zunar beritahu telefon terputus sebab dia kena lokap dan kebetulan berjumpa hari tu baru keluar ..Ketawa bertambah rancak apabila Pyan habib kata walaupun dah lama kenal tapi mereka masih belum 'friend' dalam facebook.
Hishamuddin Rais menyambung cerita Pyanhabib yang dia memang nampak muka Zunar dalam akhbar tu, sebelum ini memang dia tak kenal kartunis kontroversi ini. Lama kelamaan mereka bersahabat apabila sama-sama ke mahkamah menghadapi tuduhan yang sama - berdemo.
"Korang semua janganlah kena tangkap. Kalau kena hukum penjara berapa tahun tu tak kisah sangat, yang tak tahan kena bangun pagi-pagi pergi mahkamah tu, sakit kepala woo!" Lawak Tukar Tiub mengundang ketawa lagi. Meriah!

Ya! Siapalah Adam tanpa Hawa, Kejayaan seorang lelaki bergelar suami pastilah ada wanita bergelar isteri di belakangnya (ayat cliche). Alin, isteri Zunar~blogger bernama Rotikacangmerah menceritakan pahit maung menghadapi cabaran sebagai seorang isteri kepada seorang kartunis yang lantang menghentam kerajaan. Air mata ada masanya menemani hidup tapi kawan-kawan yang menyokong menguatkan semangatnya.

Last sekali Zunar berucap menceritakan macam-macam perkara dari dulu sehingga terkini. Beliau menghargai rakan-rakan kartunis lama dan barunya, penyokong-penyokong karyanya juga teman-teman seperti Ummu Asiah, yang sudi menghulur bantuan ketika beliau ditahan. Selain berus dan dakwat, mikrofon juga adalah kepantangan Zunar jika nampak. Beliau terus bercerita dan bercerita........Ya! Apa salahnya. malam itu malam beliau!
Adinda Syafiqsunny (baju merah) dan Israq - dua staf dan bekas staf yang kami gelarkan mereka "anak-anak Zunar" hadir menghadiahkan kek. Syafiq yang suatu waktu dulu hanya bekerja di sebuah kedai kaset digilap bakat oleh Zunar sebagai wartawan Suara Keadilan sekitar 2007. Jonos telah menembak mercun riben sehingga bunyi letupan disangkakan c4.

Yang di bawah ni, anak angkat aku ~ Fadiah, peguam Zunar yang berbangga berbakti untuk seorang kartunis yang disifatkannya sebagai pejuang. Fadiah juga pernah masuk lokap. Fadiah menawarkan diri bekerja sebagai tukang angkat beg Zunar jika Zunar nak ke Florida mengambil award nanti.
Masih ingat Murnie,potret yang aku lukis dulu? Dia tak mahu berucap cuma hantar Fadiah sebagai wakil sumpah...er...wakil ucapan je. Murnie juga salah seorang peguam Zunar dan pernah juga sama-sama dilokap dengan Fadiah. Tengoklah, makan cili pun selamba.
Seorang lagi roomate lokap Fadiah dan Murnie ialah Puspa Rosman, peguam yang pernah digari tetapi tangannya yang kurus tu boleh lolos dari gari, kah kah kah!.. Mereka ini dari LFL (Lawyer for Liberty) ~ sila google kalau nak tahu lebih lanjut.
Dah lama Sham nak jumpa Leha Brigitte, isteri Prof Muliyadi - malam itu kesampaian! Kak Leha Brigitte sangat gembira malam itu. Zunar pernah mendapatkan khidmat kak Leha ketika membuat kartun bahasa Inggeris kerana Kak Leha fasih BM, BI dan Perancis (negara asalnya).
Gedek sila jangan jeles! sapa suruh balik kampung?
Sambil disulami nyanyian Nik, acara menandatangani autograf dan ucapan tahniah untuk Zunar berlangsung. Semua hadirin menurunkan tandatangan di banner untuk cenderamata Zunar . Peguam Latheefa Koya (lagi sorang peguam Zunar) melukis karikatur dirinya sendiri.
Dia melukis sambil mengemam bibirnya.
Ahli Parlimen Balik Pulau, YB Yusmadi Yusoff cool, dia satu-satunya YB yang hadir selain YB Zali Gombak, kah kah! Aku janggal sikit nak panggil dia YB sebab selalu kami bahasakan sesama sendiri bro-bro saje.
Sham menurunkan tandatangan.
Zunar tersenyum.
Kartunis terkenal Ronasina juga sain di banner.
Tukar Tiub dan Egaponis Anis mengkritik hebat penampilan terbaru Ronasina yang berambut ada remos.
Poyo!
Bergambar beramai-ramai. Kenal tak?
cari sendirilah. Antaranya~ Asiah dan Asma' Latif, kak Nashita (Ummu Asiah), KulupSakah, Sham, Annisa dan An-Nur juga anak angkat beliau~ Fadiah, Latheefa Koya. Nikjidan, kartunis Zack Kapchai Roslim menggenggam penumbuk dengan sedikit spotlight, kartunis Johhny Ong, Sidiqin Omar wartawan Suara Keadilan, Zunar dan Alin, Jai Ismail, Egaponis, kartunis A.Z, YB Yusmadi, Prof Muliyadi dan kak Leha, kartunis Haili dan isteri, Syafiqsunny dan Israq, Ammar Gazali editor jalan Telawi.com, Jonos, Puspa Rosman, Murnie, Azhar Ali, Rose-man. Yang terlindung harap jangan kecewa.
Maaf jika nama kalian tercicir, jika aku ingat semula, aku akan update. Terima kasih Puan Ainon yang sponsor, kak Hasnah dan Ustaz Hamzah tauke restoran. Semua puas hati makan malam tu.
Juga Egaponis, Jai dan adinda Pusparosman atas sumbangan. Naza Grafik pereka banner. Saad tukang siapkan backdrop, Nikjidan yang menghiburkan.
Kita semua kawan!

*tajuk entry terlintas di kepala begitu, maka begitulah tajuknya.

7 comments:

Mat Luku said...

gua tgh nangis ketika habis baca posting lu ni bro..sedap beb nasi mandy kat situ..sumpah!! oiiittt!!! yg lain2 jgn tgok aje..pegi la try pekena nasi mandi kat situ....seriussssssss...

Mat Luku said...

by the way,gua mmg anti gila dgn rambut ramos lu tambahan pulak lu boleh buat stylo depan fadiah..mau gua tak angin...tima kasih tukar tiub sebab memahami masalah gua..hahahaha

Anonymous said...

seghonok kome

Pena Marhaen said...

seronok tengok semua berkumpul berkongsi cerita macam ni.

gedek! said...

RUGIII tak pegi woi....!

azmietaha said...

AKU MASIH TERPERANJAT!
Hehee...
malu sebut kartunis dengan Zunar woiii!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

wargggah apa nak komen