Saturday, August 4, 2012

Lanun sial!

Apa korang rasa apabila karya korang yang laris diulang cetak dan dijual tetapi syarikat penerbitan tak kongsi pun keuntungan kepada korang.
Bila diulang cetak nama korang sebagai pengkarya asal dibuang. Maknanya kau bukan pemilik karya kau walhal kau yang lukiskan.dan orang lain makan hasil kerja kau.
Gampang tak? Sial tak?
Cilaka punya kepala lanun!
Inilah yang berlaku apabila koleksi Abe cetakan baru membuang pencipta cerita tersebut saudara Ibrahim Anon (Ujang) malah Ujang juga telah kehilangan banyak karya inteleknya. Nama Ujang pun tak dibenarkan guna. Yennadeyyyy! Karya beliau bertajuk 'Lanun' telah dikelepet dan dijadikan majalah APO?....
Kartunis Aie juga menerima nasib yang sama sementara kartunis Ubi digantung karyanya.
Sejuta sumpah seranah untuk lanun!

7 comments:

Cikli said...

Gua sarankan untuk isu ini, kita tubuhkan panel khas untuk mengkaji dalam masa 6 bulan.
Setiap negeri kena hantar 2 wakil yang diperkenan raja masing-masing.

C++ said...

Bhai Fendi...

Satu masa dulu masa gua lepak ngan Aie... keluhan yang sama pernah diutarakan... tapi yer la... MOY terlalu powerful...

Susah nak kata.. ramai kawan-kawan gua kat MOY yang dah ilang sorang-sorang mengundur diri... frust..

Fa-T said...

MOY.. MOY... MOY...
Cilaka sungguh...

author faethal said...

Aiseh bro,
Lu bukan tak kenal Adun Kukup (Umno) ni MOHD OSMAN YUSUF @ MOY memang cilakak.

Pandai kelepet punya worang.
Kalau nak best, next PRU jika MOY ni bertanding lagi kat Kukup, Pontian, Ujang, Aie, Lu sendiri, Zunar and geng2 kartunis turun sana kasi kempen dedah kebejatan yang dilakukan oleh MOY ni.

Baru rakyat buka mata kenal rupa ino worang..chit!

alien said...

aku ada baca gak kisah ujang, ubi dan aie ni.. keluhan drg..

rakus sungguh org yg melanun ni kan..
iskh3

haykarlz said...

Pukimak punya mohd osman yusof

Tukang Tembak said...

Umno memang teruk