sewaktu makan tengah hari di sebuah warung semalam tiba-tiba aku teringat waktu kami ada UK5 Cafe dulu. Pernah suatu pagi ketika hendak memasak sambal nasi lemak, pekerja kami warga Indonesia membuka plastik bungkusan ikan bilis dan mahu terus menuangkan ikan bilis ke dalam kuali.
"Eiii! Basuh dulu ikan bilis dan buang kepalanya!" jerit Sham.
"Ah! Tak perlu kak! Dulu tempat kami kerja dulu tak kisah pun. Macam inni saja!" kata mereka.
Sham menerangkan bahawa kita sedang menyediakan makanan yang akan dimakan oleh insan. Kebersihan, keikhlasan dan kesedapan mesti diutamakan. Itu tugas suci dan mulia. Bukan cincai-cincai seperti mahu bagi makan kepada hantu...
Lalu selera aku menipis. Aku harap nasi yang sedang aku makan di restoran itu disediakan oleh mereka yang ikhlas dan bersih.
No comments:
Post a Comment