Thursday, October 15, 2009

makan luar-dalam

kalaulah tak berkahwin dengan Sham, barangkali aku tak kenal western food malah nak order kat kfc pun mahu ambil masa setahun. Tahapa dia escagort di Windmill, black pepper atau wedges aku pun tahu. Maklumlah- aku ni tekak ketuanan- nasi lemak, roti canai jelah yang aku hadap. Darah melayu-keling aku asyik ingat sambal, kari, petai, belacan jelah..
Sham bertaraf antarabangsa. Dia bukan saja boleh masak masakan kampung, malah boleh juga bikin masakan barat mahupun masakan nigeria..


tadi aku makan di Nndo Bangsar Village, tahapa ke namanye tah..ada nasi, ayam yg digril, coleslaw.. lidah aku lebih terbayang sambal ulam, gulai lemak atau sebagainya..
..tapi kalau kite perhatikan masakan barat ni memangla tak berapa sedap tapi diakui lebih berkhasiat, tak banyak goreng dengan minyak yang tinggi kolesterolnya atau terlampau manis bergula...pendek kata "less delicious more nutricious", panjang kata "bukan jenis buruk lantak"
Sham pilih strawberry..
aku kalu pi tempat camni mesti minum coklat je..kata orang lelaki yg suka coklat 'romantik'..tiunaseng! ya ka?..tapi coklat kat sini tawaq hebiaq!..
Selera yang mula bercambah terbantut bila orang sebelah baca paper ni...macam pernah dengar slogan ni..kat mana ye?

6 comments:

Anonymous said...

Najib, master of the cilok idea.. hahaha.. Dl idea 1 malaysia, dia cilok dr Anwar, yg UMNO FOR ALL ni plak di cilok dari TGNA (PAS FOR ALL)..

SyawaL said...

Itu tandanya Najib dah jatuh cinta sama PR...cuma malu nak ngaku je lagi...

aku said...

gua kalau masuk tempat cengitu sorang2 alamat tak makan le..

Anonymous said...

kalau masa aku tengok paper tu aku dah kenyang, terus lari ke tandas.... MUNTAH!!!

ubilepih said...

keh pun x boleh sgt makan makanan
barat ni mudoh nak terjeluok

sham said...

masakan nigeria tu jgn sebut.... Masakan paling mengarut pernah ku masak... Ha haa.. Tu kenangan duduk kuala lipis buntu..... SF