Wednesday, October 7, 2009

nak jadi pelawak!

Aku suka tonton stand-up comedy. Untuk membuat lawak bukanlah senang, kena plan dan tajam akal. Mesti juga cekap mengawal idea spontan supaya plan awal tidak terganggu. Jangan pula overacting dan mengada-ngada bila respon kelihatan agak baik.
Robin Williams, Bob Saget malah Jim Carrey adalah bagus!

Di Malaysia ada Harith Iskandar, Jit Murad, Sabri Yunus atau Afdlin Shauki yang memang dah popular. Tapi aku suka Hishamuddin Rais.
Mereka ini tidaklah selalu buat lawak malah seorang yang serius di luar. Rowan Atkinson pun bukanlah 24 jam Mr. Bean.

Aku pernah cuba dan memang agak nervous. Apabila kita sudah bermula beberapa minit dan mendapati dahi khalayak masih berkerut tak faham-faham lagi, ketahuilah yang anda menghadapi masalah besar. Peluang anda diketawakan amat cerah! (ditertawakan bukanlah satu perkara lawak)...

"Dik! Tolong belikan abang nasi lemak kat kakak tu sebungkus!"

"orait bang!"..

"nah! Keep da change!"

"terima kasih bang!"

"eh! nanti dulu..kau mintak sekali nombor henfon kakak cun tu ya?" .."kalau dapat, abang tambah singgit lagi.."

"aik? Duit kopi ke bang?"

"teknikal je.."

- aku lebih suka jadi kartunis. Orang pemalu lebih baik begitu. (pemalu di sini merujuk kepada alat untuk mengetuk gong)

9 comments:

sempoi said...

ya bro, ko memang lawak tapi janganlah garang sangat muka tu

kulupSakah said...

garang? gua penyayang yop! Tak caya tanya anak-anak jiran aku!

EZRY DA' LEGEND said...

org garang mcm azeez ketua putera umno tu pun leh jadi pelawak...

eh! pelawak ke azeez tu? oppsss! silap! jadi BAHAN lawak...

abah aman said...

salam lup!
Ada orang muka dah memang lawak Allah berikan... tak payah buat lawak! Pun ada...

C++ said...

Bhai..

Gua memang pandai melawak... tapi dalam hati jer... tue dah boleh kira okey ker?

hahahahaha...

brad jibb said...

pasni mungkin rasuah dah tak disebut sebagai jenayah. kita pakat2 guna perkataan "kesalahan teknikal" je. inilah 1 malaysia punya bijak. bijak menjahanamkan rakyat.

mountdweller said...

Salam sdr.

Kalau macam tu, siAzeez ketua rempit lagi real lawaknya!

Tunsiber said...

Aku lak Lup selalu jadi bahan lawak anak aku,aku gunting rambut pun dorang gelak...ape lawak sangat ke muka aku?

fawi said...

lawak ader bermacam2 lawak..ada lawak tepi, lwk antarabangsa, lwk kedai kopi dan pelbagai lg. kalau nak list tak abis...

kes Azeez 'punching bag' tu, di kategorikan dlm lawak BANGANG....