Saturday, July 10, 2010

gila bola

aku bukan kaki bola dan takdelah ambil serius pasal bola ni. EPL ke hapa ke aku pedulik hapa. Apatah lagi Piala Malaysia. Tapi waktu kecik2 dulu ambil tahu jugaklah team Pahang dalam Piala Malaysia.
Sebenarnya paling happening masa aku kecik2 ialah Liga Bentong - Kejohanan bolasepak di daerah kami yang sangat berprestij. Ia macam pesta. Kebetulan aku tinggal lebih kurang 2km dekat pekan Bentong maka tiap2 petang aku dah tunggu di padang menyaksikan liga ni. Team kegemaran aku tentulah team dari kampung aku. Kelakarnya masa tu team kampung aku guna nama "Umno Chamang f.c" - langsung tak terfikir masa tu aku tentang parti politik tu adakah masa tu team tersebut memang dapat sponsor dari umno atau ada orang parti cuba ambil kesempatan buat duit, tak pasti. Aku tak tahu, yang aku tahu pemain2nya adalah wira kampung aku yang sangat aku minat. Kami siap buat lakaran pada buku catatan untuk mencongak potensi dan peluang.
Tanda-tanda liga Bentong hampir apabila Liga lain sudah bermula seperti Liga Polis, Liga askar (kem askar berdekatan dengan daerah kami, mungkin mereka pilih pemain terbaik dari liga mereka bagi mewakili team askar ke liga bentong).
Menariknya ada berbagai2 team. Team budak2 India namanya KBBT (Kelab Bell Belia Tamil), Team bebudak Cina namanya Kenzo, ada team dari felda2 seperti Bilut, Sertik, Mempaga. Ada kampung2 tradisional seperti Benus, Janda Baik, Ketari dan lain-lain.
Paling menarik liga Genting di mana semua staf Genting punya liga sendiri. Mereka turun dari puncak gunung tersebut dan bermain di padang daerah kami. kalau tengok bas mereka dan jersi fuyoo, klas oo tapi main macam hampeh tebu..kah kah!
Dari Liga Bentong inilah akan dipilih pemain terbaik mewakili Pahang. Tapi biasaklah, di sinilah selalu berlakunya pemilihan kroni saja. Yang benar2 bagus kadang2 tak terpilih atau kalau terpilih pun duduk di bangku simpanan saja. Bergantung pengurus pasukan dan coachnya dari grup mana. Kadang-kadang perlawanan belum habis lagi aku dah dengar mereka berbincang nak tidur hotel mana, pi jalan kat mana waktu bawak team daerah nanti ke peringkat negeri. haha!
Budak kampung aku dulu pernah dipilih berlatih untuk team Pahang tapi kemudiannya digugurkan atas alasan dia muda lagi.. baru 17 tahun dan tak sekolah sebab gagal SRP. Ceh! Pele main untuk Brazil pun ketika usia itu.
Aku juga tertanya2 ke mana perginya orang2 asli yang sewaktu mewakili pasukan sekolah mereka sangat hebat sekali tapi akhirnya mereka lenyap hilang gitu saja.
Aku? Pencapaian terbaik aku mewakili pasukan sekolah bawah 15 tahun. Itu pun simpanan dan team sekolah aku masa tu adalah team belasahan..huhu! Kira okeylah tu sebab kalau ikutkan aku minat sukan gusti dan berhasrat nak masuk wrestling tapi Malaysia takde...ptuihh!
bayangkan aku juara World Wrestling Federation menewaskan Hulk Hogan masa tu.

12 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aku bukan ada semangat kengerian sangat.. tetapi untuk bagi bola kat malaysia ni jadi bagus kita bagi pahang juara saja setiap tahun... kita rebutkan aja tempat kedua apa macam....

Anonymous said...

Bhai...

Aku dulu suka tengok si Khairul Azman, gollie Pahang main... tapi dia tu angin kush-kush... kadang-kadand dia kat tiang belah kanan, orang tendang bola kencang ke sudut atas belah kiri boleh di savenya... tapi time dia hampeh, bola tergolek-golek manjapun pun boleh terlepas... lepas tu mengamuk kat satu team...

... masa tu aku remaja lagi, tak reti nak bersangka apa-apa....

D'ayo

kulupSakah said...

brutal - pahang bagus beb..
d'ayo- khairul azman ada fizikal yg mantap sebagai goalkeeper dan dia antara keeper terbaik malaysia sepanjang zaman

Anonymous said...

Bhai...

Terbaca pasal Khairul Azman di sini... http://sokernet.blogspot.com/2009/09/khairul-azman-mohamed.html ... sakit rupanya dia...

D'ayo

mamai said...

ada juga orang UMNO yang gila judi musim bola nie bro

San said...

Dr Mahathir is the worst thing that has happened to this country. He continues to spew venom. Why? All he cares about is himself, his family, his relatives, his friends and his cronies.

It doesn't require a PhD to analyze the reasons why many malays are still poor for the new economy in spite of the NEP and all we hear - the true reason for the failure of the malays are MAHATHIR MAHATHIR MAHATHIR……….and nothing else.

Mahathir biggest achievements are not the white elephant KLIA, the robber highways, the meaningless Twin Towers, ghost town Putrajaya, failed MSC, sweat shop factories run with foreign labour, etc.

His true achievements are the destruction of good governance, law and order, quality education, religious brotherhood, peace and harmony.

yuking said...

· Canada is a multi racial country like Malaysia.
· Canada is a relatively young country like Malaysia.
· Canada is a very progressive country.
· Canada is one of the G8 countries.
· Canada is one of the highest per capital income in the world now.
· Canada is one of the most developed countries in the world now.
· Canada allows both English and French as its official languages.
· Canada builds many 100% government subsidized French primary and secondary schools and French medium universities.
· Canada has very liberal policy in education and language.
· Ratio of English speaking citizens vs. French speaking citizens is almost similar to malays and Chinese in Malaysia.

What is Malaysia now? Discrimination, discrimination and more discrimination!

fargowin said...

The truth hurts.

The Chinese or the yellow race is what brings progress. Just look at Asia……….is enough.

Whether they do it internationally or locally they will survive.

We can distinctly see the lowering of Malaysia standards of living as the percentage of Chinese in this country goes down.

In the 70s we were tops with 40 over percent of Chinese and today with only 25 percent we are far behind Singapore, Hong Kong and Korea.

Main reason is the number of such Chinese migrating to these countries - the best ones and rich ones.

Next ten years as the percentage goes even lower, we would be nearing Indonesia or Philippines.

Meanwhile enjoy your stay and the good time.

On the whole as the Chinese spreads out throughout the world, the average standards of these will have much higher standards of living over others.

ruyom said...

The Chinese came to Malaysia more than 1000 years ago, while the Indians came here almost 1030 years ago. Kota Gelanggi and Lembah Bujang are proof of these early settlements.

Boleh said...

F***k Muslims and all malay pig in Malaysia.

I feel ashamed to call myself a Malaysian nowadays because you malay pig are making us losing our pride day by day by corrupting the once dignified image of this country, you know Malaysia is now a laughing stock among the non-Muslim countries in the world!

People despise this country still protecting the lame lot and not doing anything to improve the deteriorating situation, still practising double standards among its own people, still expelling the non-malay genius to other countries, still depriving the rights and benefits of other races to its own race, still criticize and blame the Chinese for their minority poverty.

Hey, what is wrong with you malay pig? Haven't you fed yourself enough with the loots yet? Still want more? What a worthless thieves bunch!

You malay pig are worse than a maggot. We need a leader not a faggot to rule this country. Get lost you freak!

For all the bad things you stupid melayu babi say about the Chinese, when you are in trouble and big shit, what do you do?

You come crawling back on your knees to the Chinaman to help you, because you can't trust all your malay pig who are sodomy rapists, incest culprits, drug addicts.

Without the Chinese, you malay pig will still live on trees, swinging from tree to tree like monkeys, or forages on the ground by your 4 legs to eat all the shit.

You malay pig are a truly ungrateful lot - the minute all the Chinese leave Bolehland - you malay pig will collapse into the sea and die - that is your destiny!

I think the problem of malay pig race is their culture - it is in born in their gene - nowhere in the world that you will see affirmative action is focusing on the majority because it is always the minority that need the protection.

Worst, the minority in Malaysia has been systematically marginalized just to suppress them of their growth.

Let the malay pig make Malaysia the most corrupted place to live in and see what happened in 2020? I guess malay pig will go back to Indonesia as Malaysia don't belong to them, they are also immigrants from Sumatra, Sulawesi, Jawa, etc.

Please get it into your pea-sized otak udang plastered with layers and layers of tahi babi encased in your kepala kayu that Malaysia belong to the Orang Asli who are the true bumis of the country.

Niffy pellmell malay pig are in fact pendatang haram who swam across the Melaka Strait illegally from Sumatra. They should be caught, given severe caning and deported back to their pig sties in Sumatra.

kok said...

Well, UMNO managed to achieve one thing. The BTN-type morons, have been overwhelmingly successful in brainwashing todays 27 million citizens.

Who says that the peninsular was always called Tanah Melayu? This is a recent British term!

Tanah Melayu was never the name until the British came and colonized the peninsular.

Malai means hill in Tamil; as to describe the Titiwangsa range on the said peninsular since the 2nd century by the Gujerati traders who set up their formidable Hindu empire at Lembah Bujang.

Anonymous said...

BRO KULUP,

1.Yang ramai sangat orang tak sunat bagi komen menghina bangsa kita ni semua kawan2x ko ke kulup?

2.Eloklah lah tu ko berkawan dan bersubahat dengan mereka.

3.Provokasi mereka ni melayu tak gentar lah..pepatah melayu tak akan hilang didunia tu memang realiti..macam mana puak-puak komunis ni mengkhianati bangsa kita..mereka tak akan dapat menguasai jiwa kemelayuan kita..kita akan tentang hingga ketitisan darah terakhir bila agama,bangsa dan negara kita terancam.

4.Mereka puak2x komunis ni semua takut mati berbanding melayu kerana mereka banyak harta dunia.Sama macam yahudi takut dengan islam palestin.

5.Kita melayu bila-bila masa boleh jadi penentang seperti palestin..mereka puak komunis yang harta banyak ni sanggup ke berkorban dan terkorban???heee..heeee..ingat tu puak2x komunis..

6.Bangsa melayu kesabaran mereka ada batasannya..tapi kalo bangsa macam kawan-kawan kulup mungkin senang2x je lari keluar negara bila negara bergolak..mungkin lah kot..

'anon tanpa nama'-ikhtiar selagi bernyawa