Thursday, October 21, 2010

ke hadapan kekanda piem

Tuan piem,

saya akan berasa sungguh kagum jika Tuan penuhi Menara Warisan 100 tingkat itu dengan kediaman warga Malaysia yang tidak mampu memiliki rumah sendiri.

Saya akan mengenang jasa tuan seumur hidup saya jika fakir miskin dapat memiliki tempat tinggal percuma di situ kelak.

terima kasih Tuan.


7 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

jika dia buat begitu tahun depan gua pangkah diaorang... bukan untuk aku untu mereka

usoPkuChai said...

ini idea aku sungguh suka.. apsal laa aku x terpikir camtuh.. baik betul pm baru kita nih yee.. :P

Marhaen Hujung Lorong said...

lihat saja KLCC menara kebanggaan kita yg terkenal di seluruh dunia...Bukankah kita patut berterima kasih kepada PM kita yg mana Suria KLCC itu penuh dgn gedung2 anak MELAYU!!Syabas saya ucapkan PM kerana membela nasib anak MELAYU...Hahaha!!!Menara warisan juga bakal "kami"(melayu)monopoli suatu hari nanti....

Anonymous said...

bro kulup dan lain-lain,

1.Aku setuju dengan maksud dengan duit banyak maka bolehlah membantu meringankan beban rakyat dengan membina rumah kos rendah atau apa-apa sajalah bantuan hidup supaya rakyat ni taklah terus-terus miskin.

2.Itu dari segi teorinya memang nampak cantik tapi yang telah terlaksana pun macam-macam hal.

3.Tak percaya???cuba tanya YB Iskandar yang jaga portfolio setinggan.contoh kat selangor ni..

-Kata miskin dah bagi rumah kos rendah beli dengan subsidi tapi tolak nak demand dengan tanah banglo.
-Kata miskin dah dapat rumah kos rendah bagi sewa pi lari duduk setinggan balik
-Dah dapat offer beli rumah kos rendah tak mau beli katanya mahal walopun dah bagi subsidi siap dengan duit pindah lagi..fuhhh..
-Tak kan kerana miskin nak bina rumah kos rendah banyak2x lepas tu bagi percuma???ada akal ke??Allah nak bagi manusia masuk syurga pun kena usaha dengan amal soleh,ibadat banyak-banyak dan berkorban harta serta nyawa demi agama,bangsa dan negara barulah diterima masuk syurga.
-Syurga dunia pun nak free??
-cuba tanya nenek moyang kita dulu-dulu yang dah tentu miskin dalam keadaan hidup mereka masa tu yang gajinya pun ciput-ciput serta membanting tulang kais pagi makan pagi,kais petang makan petang tak pernah dengar diorang mengharap benda free..inikan rumah..

Bro,

4.Dalam Malaysia ni sebenarnya tak boleh ada orang miskin dah bro.Yang ada ramainya bumiputera pemalas dan sendat akal nak teroka rezeki halal bersepah kat bumi bertuah ni.Dalam selangor ni ada banyak cara cari duit dan kumpul harta sikit-sikit..bukan senang-senang nak dapat free.

5.Yang miskin ni kita boleh terima jika suami sakit tak boleh bekerja, anak ramai belanja besar dan ada pulak yang cacat dan lain-lain yang mana peluang untuk mencari rezeki dan bekerja terbatas. golongan ini tak ramai bro sehingga perlu rm 3 bilion nak bantu..

6.Fikirlah dan cuba sembang dengan YB Iskandar pasal orang miskin ni.kerat konek la kalo YB Iskandar/kerajaan selangor (negeri kaya nih) boleh settle orang miskin dengan bagi rumah free..haaa...haaa..tak ada kerajaan dalam dunia boleh settle pasal miskin jika rakyatnya sendiri tidak berubah bro..peruntukanlah billion-billion pun.

8.Bro, kalo ada masa pi jalan-jalan kat PPRT..dalam PPRT tu masa dapat ramai yang istihar miskin tapi bila dah dapat ramai pulak yang berkereta,rumah dah cantik siap furnish siap hiburan TV 24jam..

9.Statement jangan membuta tuli bro kalo nak marah kat kerajaan pun.Kerajaan memang ada plan nak bantu rakyat miskin tapi bukan senang nak dapat menyeluruh.

10.Dalam hidup ni bro jika berfalsafah dan berseni tak punya hati yang suci dan tulus tak berguna bro.Boleh berguna untuk diri sendiri jelah untuk hidup atau kelompok-kelompok yang sebulu dengan diri kita je.Tapi untuk kebaikan umat jadi macam sekaranglah.

11.Macam mana?? perkara yang baik pun kena bangkang,kutuk,seranah, yang buruk apatah lagi..tak tau apa yang kita kehendaki..nak pastikan kerajaan yang ada tumbang baru puas hati...???

Wahai bro kulup dan seangkatanya..sebenarnya dalam pentas berpolitik ni semua sama je 2x5..politik itukan jijik..nak merampas dari satu pihak kepada satu pihak yang lain.berperang dari satu pihak kepada pihak yang lain.

yang peliknya ada yang seagama,sebangsa pun bercakaran..jadilah seperti sekarang...2x5..sama-sama nak mempertahankan diri demi kuasa,pangkat,darjat, harta dan segalanya.

kat mana seninya dan falsafahnya bro??lagi jahanam antara kita ni adalah.

t.kasih.

anon tanpa nama-ikhtiar selagi bernyawa

Anonymous said...

bro kulup dan lain-lain,

1.Aku setuju dengan maksud dengan duit banyak maka bolehlah membantu meringankan beban rakyat dengan membina rumah kos rendah atau apa-apa sajalah bantuan hidup supaya rakyat ni taklah terus-terus miskin.

2.Itu dari segi teorinya memang nampak cantik tapi yang telah terlaksana pun macam-macam hal.

3.Tak percaya???cuba tanya YB Iskandar yang jaga portfolio setinggan.contoh kat selangor ni..

-Kata miskin dah bagi rumah kos rendah beli dengan subsidi tapi tolak nak demand dengan tanah banglo.
-Kata miskin dah dapat rumah kos rendah bagi sewa pi lari duduk setinggan balik
-Dah dapat offer beli rumah kos rendah tak mau beli katanya mahal walopun dah bagi subsidi siap dengan duit pindah lagi..fuhhh..
-Tak kan kerana miskin nak bina rumah kos rendah banyak2x lepas tu bagi percuma???ada akal ke??Allah nak bagi manusia masuk syurga pun kena usaha dengan amal soleh,ibadat banyak-banyak dan berkorban harta serta nyawa demi agama,bangsa dan negara barulah diterima masuk syurga.
-Syurga dunia pun nak free??
-cuba tanya nenek moyang kita dulu-dulu yang dah tentu miskin dalam keadaan hidup mereka masa tu yang gajinya pun ciput-ciput serta membanting tulang kais pagi makan pagi,kais petang makan petang tak pernah dengar diorang mengharap benda free..inikan rumah..

Bro,

4.Dalam Malaysia ni sebenarnya tak boleh ada orang miskin dah bro.Yang ada ramainya bumiputera pemalas dan sendat akal nak teroka rezeki halal bersepah kat bumi bertuah ni.Dalam selangor ni ada banyak cara cari duit dan kumpul harta sikit-sikit..bukan senang-senang nak dapat free.

5.Yang miskin ni kita boleh terima jika suami sakit tak boleh bekerja, anak ramai belanja besar dan ada pulak yang cacat dan lain-lain yang mana peluang untuk mencari rezeki dan bekerja terbatas. golongan ini tak ramai bro sehingga perlu rm 3 bilion nak bantu..

6.Fikirlah dan cuba sembang dengan YB Iskandar pasal orang miskin ni.kerat konek la kalo YB Iskandar/kerajaan selangor (negeri kaya nih) boleh settle orang miskin dengan bagi rumah free..haaa...haaa..tak ada kerajaan dalam dunia boleh settle pasal miskin jika rakyatnya sendiri tidak berubah bro..peruntukanlah billion-billion pun.

8.Bro, kalo ada masa pi jalan-jalan kat PPRT..dalam PPRT tu masa dapat ramai yang istihar miskin tapi bila dah dapat ramai pulak yang berkereta,rumah dah cantik siap furnish siap hiburan TV 24jam..

9.Statement jangan membuta tuli bro kalo nak marah kat kerajaan pun.Kerajaan memang ada plan nak bantu rakyat miskin tapi bukan senang nak dapat menyeluruh.

10.Dalam hidup ni bro jika berfalsafah dan berseni tak punya hati yang suci dan tulus tak berguna bro.Boleh berguna untuk diri sendiri jelah untuk hidup atau kelompok-kelompok yang sebulu dengan diri kita je.Tapi untuk kebaikan umat jadi macam sekaranglah.

11.Macam mana?? perkara yang baik pun kena bangkang,kutuk,seranah, yang buruk apatah lagi..tak tau apa yang kita kehendaki..nak pastikan kerajaan yang ada tumbang baru puas hati...???

Wahai bro kulup dan seangkatanya..sebenarnya dalam pentas berpolitik ni semua sama je 2x5..politik itukan jijik..nak merampas dari satu pihak kepada satu pihak yang lain.berperang dari satu pihak kepada pihak yang lain.

yang peliknya ada yang seagama,sebangsa pun bercakaran..jadilah seperti sekarang...2x5..sama-sama nak mempertahankan diri demi kuasa,pangkat,darjat, harta dan segalanya.

kat mana seninya dan falsafahnya bro??lagi jahanam antara kita ni adalah.

t.kasih.

anon tanpa nama-ikhtiar selagi bernyawa

kulupSakah said...

bagi komisyen rm500 juta lebih kat razak baginda boleh?
takde banyak alasan?

Term Papers said...

Great post.