Sunday, January 23, 2011

sangap al poyo

mengapa aku tak boleh tulis? aku cuba tulis, lepas tu aku delete..macam2 isu..lepas tu rasa tak best..deleteeee...
mungkin aku kena rileks, jauhi duniawi...jauhi isu bodoh yang mengheret kita jadi bengap..

isu interlok, isu salam cikgu mala, semuanya menyuruh kita jadi bengap dan lupakan harga barang yang semakin melambung serta kos hidup yang makin membeban.

kita disuruh berfikir mengikut apa yang mereka tentukan. jika kita bising pasal harga barang, mereka akan hantar profesor kangkung untuk meyakinkan bahawa tindakan itu wajar. dan kita dilatih untuk menerimanya. ya, kenaikan adalah perlu. itulah 'latihan' untuk kita jadi orang yang patuh sebagaimana patuhnya kita berbaris2 bayar tol.

akhirnya hidup dan mati kita, pemikiran dan hala tuju kita diaturkan oleh mereka. kita jadi zombie.

(wah! aku menulis rupanya)

15 comments:

Isa said...

bukankah engkau menaip...???

Pena Marhaen said...

kalau tak menaip camna boleh ada entry ni??

Jejentik said...

haha...sengal
minda kita diset untuk sentiasa terima saja peraturan2 sengal sejak kecik lagi...

budak sebelah taman said...

jangan boring dan slow..

bro bole aku bagi nasihat sikit.
aku tau dari pembacaan aku korang ada dugaan besar berkenaan anak2 korang.
setiap manusia ada dugaan cuma kicik atau beso.
aku sendiri pun ada dugaan yg besar dulu.
cuba make life more interesting,buat sesuatu, take chances and risks.
aku at one time hutang almost 100k,kering kontang masa 1997 market crash.makan nasi ikan masin.sekarang aku alhamdullialh dapat melancoung oversea setiap tahun dan dapat bantu pas dan lain2 bentuk kewangan dan sedikit tenaga.

kulupSakah said...

Isa,
aku dah lama tinggalkan typewriter.

pena marhaen,
aku menyentuh2 papan kekunci yang berhuruf..

jejentik (happa punya nama daa)
ya! kita dah diprogram. zombie.


budaksebelahtaman,
apa kata duit melancong tu derma kat aku. itu dugaan kau untuk take chance and make your life interesting. yihaa!

budak sebelah taman said...

bagi no a/c kau,sekarang aku masuk m2u,pbb atau cimb kalu kau memerlukan.

aku serius ni.i thought kau refuse derma.
aku serius bro.

kulupSakah said...

kahkahkah..woit guraulah..
don't take it too serious.
hampeh, bila nak jumpa aku?
aku kat masjid kajang gerai no 2 sekarang ni

mosabit said...

zombi??..mesti ada ketua zombie...

ketua zombie memang suka barang naik....

sebab zombie punya barang selalu nak naik jer...

terutamanya zombie cina town yg bernama suway lac....memang suway ini cina....

zombie kg nasional klasik pun dah lama tak makan apam indon.....

eh ..apa yg aku merepekpek ni....

kah kah kah kah kah kah ....

budak sebelah taman said...

serius bro, i think you should allow people tolong kau sikit.
aku kenal kau,kau mungkin tak kenal aku.tapi bila kau tengok aku, kau 100% akan kenal aku.he he..

pls bagi no a/c kau,100% untuk anak2 kau.

Irwan said...

budak sebelah taman, aku pun nak jugak....


tapi anak-anak aku sihat. AKU yang tidak...

Irwan said...

Tuan Kulup,

saya pun kengkadang blank sebelum menulis sekiranya saya membaca blog orang lain dulu.

Trick yang saya gunakan ialah: buat brainstorm dengan mengambil kertas kosong dan buat contang conteng atas kertas tu.

Kemudian susun semua ikut sense yang saya nakkan.

Kemudian baru saya tulis. Maksud saya menaip...

budak taman depan said...

budak sebelah taman,

kalau nak bagi pi jelah jumpa bro ks kat kedai dia.. tak payahlah tunjuk baik.... macam ni punye olang pun ada...

budak taman depan said...

budak sebelah taman,

kalau nak bagi pi jelah jumpa bro ks kat kedai dia.. tak payahlah tunjuk baik.... macam ni punye olang pun ada...

budak sebelah taman said...

budak depan taman

kalau aku nak "tunjuk" baik, aku dah lama pergi jumpa bro kulup kat restoren(dulu) atau kat pasar malam(ramadhan) taman mesra dulu.

ada ramai org tidak suka org tau siapa dia atas sebab2 tertentu.

contohnya kat markas pas kadang kala dapat sumbangan cash melaui org lain yg tidak di kenali,kadang2 tulis dari hamba allah.

sangka baikla sikit bro.
bro kulup pls bagi no a/c.

gedek! said...

takde idea pon ada hasil....