Sunday, April 3, 2011

semua palsu

bangi kopitiam melawati dah takde. kami masuk ke sebuah restoran area situ yang hiasannya canggih. pekerjanya bert-shirt seragam. tapi sejak awal lagi dah rasa sangsi akan mutu perkhidmatannya. takpelah...perut pun dah lapar. Tuhan dah tulis rezeki kedai ni nak merasa duit kami malam ni kot setelah gagal singgah makan di HR western food di kampung baru yang jem tadi.
tengok menu mak.....harga mahal. teh tarik sampai rm4.50. apasal? teh organik ka?

"teh o ais limau satu!" pesan Sham.

"saya gantikan limau dengan lemon boleh?" soal pelayan tersebut.

"lagi bagus. Buah lemon betul ke atau perasa je?" tanya Sham.

"kordial. Kalau nak limau ais kita pakai serbuk." jawabnya.

aih! kedai mahal-mahal gini apalah salahnya guna buah betul bukan perasa tiruan. aku heran! selalunya memang gitu kalau ke restoran sekarang ni. nak minta limau ais limau nipis pasti depa kata takde. depa bagi limau kasturi. apasal? buat tomyamkan guna limau nipis? kalau mahal pun takpelah, caj aje lah..tapi pi guna tiruan. sama juga kalau minta teh halia. mesti halia serbuk.

yang peliknya cecair pencuci pinggan mendakwa mereka menggunakan perahan limau asli. dan...makanan kucing dan anjing memang berkhasiat sebab tu bulu kucing atau anjing akan jadi cantik.

aku risau satu hari nanti kita semua tak dapat lagi menikmati yang asli. makan nasi pun tiruan, petai jadi pil, belacan dalam kapsul, air kelapa hanya pakai niat saja....

yang jadi pelayan pulak mat pendatang asing yang pakai ic palsu...
mampuih!

pergi beli dvd pun haram, rakam rompak. bukan yang asli tapi dalam dvd haram tu sebelum mula cerita disuruhnya kita beli dvd yang berkualiti. maksudnya walaupun cerita itu rompak tapi belilah dvd rakam rompak yang berkualiti sikit..
beli barang curi takpe tapi belilah barang curi yang berkualiti sikit..
semua palsu..
apa yang asli apa yang tulen?

aha! video seks itu disahkan oleh pakar ia memang tulen. tak pasti pulak ketulenan si pakar mana ni...memanglah tulen tapi pelakon tu?

Oh Tuhan!
Apakah kau masih lagi tulen?
Setan yang ada sekarang adakah setan yang asli sejak adam dulu?
Apa pekerjaan Jibrail sekarang selepas tiada lagi Rasul untuk dia hantarkan wahyu?
Kami kadang-kadang mahukan jawapan segera sesegera Firaun ditelan Laut Merah atau tentera gajah Abrahah dibedil ababil....
tapi kami takut..


(entry ini dengan jujur sengaja ditulis untuk menyedapkan hati arham aru yang memarahi aku kerana dah lebih 3 hari tak apdet blog. sungguh! aku takde idea..)

10 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

gua syak blog ni bukan asli lagi palsu..
wakakakakakkakakh

Isa said...

n3 ni pun palsu sebab sudah lari dari niat sebenar... hahaha...

Yuyun@HanLeeYun a.k.a. KuLaT_NaKaL said...

ahahaha...

Pena Marhaen said...

aku syak semuanya palsu..hahaha

gedek! said...

Bro...

Boleh buktikan tak yang lu yg sebenarnya apdate kan belog ni....

tulen setulen tulen nye said...

betol..saya tulen bang..

Cikli said...

gunalah polident.
berlakonpun tak rasa palsu.
sekarang saya yang ketawa besar dengan depa semua. hahaha

Zman said...

tak ori, tp ok.

Chef Nathan said...

NICE ONE BRO..... SALUTE SAMA LU

kulupsakah said...

celakak lu orang!
anyway thnx