Saturday, January 23, 2010

misteri kari kepala" ikan mata satu"


Awe, jiran selang 2, 3 pintu dengan kedai kami bertanya Sham, isteri aku bila nak buka cafe.

"Saya dah tak tahan asyik dok kedai mamak tu!" kata Awe dengan loghat Kelantannya sambil dia menjuihkan bibirnya ke arah restoran mamak depan.

Memang kami berhajat nak buka kafe yang menghidangkan makanan ringkas dan ringan. Bolehlah kawan2 dan aktivis2 bersantai melepak minum-minum sambil buat program. Tapi modal masih belum cukup.

"Kakak janganlah makan kedai mamak tu. Saya dengan kawan2 selalu hanya minum saja. Kami dah buat ujikaji dah kak!" katanya.

"Ujikaji apa?" tanya Sham.

"Lauk dia tu entah berapa hari punya tah.." kata Awe.

"Mana kau tahu? Ujikaji apa?" tanya Sham lagi.

"Kami cungkil sebelah mata kari kepala ikan tu kak. Esoknya kami tengok ikan tu ada lagi. Esoknya ada lagi. Esoknya ada lagi. Dua minggu kak oii!" katanya. "Saya cakap kat mamak tu boleh tak bagi saya ikan tu free" Mamak tu cakap kena bayarlah. Saya cakap sampai bila ikan buta sebelah ni nak duduk sini? Kelam kabut mamak tu tembelang dia pecah ."

"Masya Allah!" jerit Sham.


nota: aku suka makan mee goreng dan nasi goreng ayam kat pelita bangsar, sedap. Tapi kari kepala ikan dia GAGAL!

6 comments:

Roti Kacang Merah said...

setiap kali rasa nak makan kari kepala ikan, memang kena request Umi kak lin buatkan...sebab tak lalu makan yang mamak punya!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

saya pernah melihat manmak uli tepung untuk buat roti canai guna kaki.. guna kaki bukan masalahnya tapi kain dia tak pernah bertukar..

bang kulup bila nak ulas pasal movie lagi...

Anonymous said...

ada satu kedai keling kat sini...

ramai je melayu gi makan situ...

konon sedap gila la kari ayam dia tuh... padahal tu... kari ayam... campur biawak...

alang said...

Salam. Bro, saya pernah keja satu kedai Melayu ni. Buat part time. Lauk2 yg tak abis memang akan recycle. Contohnya mcm Daging gulai. Malam sebelum tutup, kami kena basuh dulu. Then simpan dalam peti ais. Esoknya, daging tu buat masak goreng kunyit. Then seterusnya sampai abis. Mcm ikan, kadang2 time saya nak basuh, saya tgk mcm dah nk hancur. So saya buang je.


P/s bro klau bukak kedai kasi tau alamat. InsyaAllah saya boleh pergi makan and promote kat kawan2.

joegrimjow said...

ishh
makanan pon nak buat jahat

kulupSakah said...

RKM,
lain kali boleh kami tumpang sekaki

brutal,
aku tunggu ada masa aku ulas Bodyguard & Assassin..takde masa nak tonton lagi..

anon: hahaha

alang,
oraitt!!

joe,
gitulah manusia