Monday, April 12, 2010

percayalaaaaaaaaahhh!!!

"1malayISA adalah idea sayaaaaaaa. Mana ada tiru 1israel ka 1izrail ka. Idea sayaaaaaaa. atas nasihat suami saya yang gedempol tuuuuuuu."

yang indon di bawah ni tiru sapa pulak?
sapa tiru sapa?

gambar ehsan milosuam.blogspot.com

11 comments:

Pelajar Malaysia di Indonesia said...

Saya merasa agak terpanggil untuk memberi komen kpd artikel mengenai 1 Indonesia.

Untuk pengetahuan, saya adalah salah seorang diantara pelajar Malaysia yang kini menuntut di universiti2 di Indonesia. Malah saya sendiri dari Kampus UGM Bulaksumur, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta, yg hampir mencecah 4 tahun lamanya saya disini.

Setelah saya membaca artikel yang serupa di blog Bujang Susah, Milo Suam, TKO, serta ruang forum Minda Rakyat. Pada dasar hujah pertikaian 1 malaysia dan 1 Indonesia, yang saya kira agak janggal dan terdapatnya beberapa point2 yang saya kira agak meleset.

Begitu juga, saya pasti bahawa tuduhan ini dimulakan dari blog milosuam pada jam 6.20pm oleh SI CILIK, April, 10th, 2010.
http://milosuam.blogspot.com/2010/04/apco-dan-1-indonesia-adakah-satu.html

Bukti 1: Penggunaan Bahasa.
Kejanggalan yang saya kira agak ketara digunakan disini adalah kpd slogan 1 Indonesia. Hakikatnya rakyat Indonesia dan pemerintah Indonesia itu sendiri tidak menggunakan apa2 pun perkataan yang membawa maksud ”penyatuan bangsa Indonesia” dgn merujuk kpd 1 Indonesia.
Tetapi secara lazimnya maksud ”penyatuan bangsa Indonesia” lebih diguna pakai atau secara meluasnya dgn perkataan SATU NUSA, atau SATU NUSANTARA.

Kalau di Malaysia, maksud nusantara lebih kpd gugusan melayu, tetapi di Indonesia maksud ”Nusantara” itu sendiri hanya mewakli perkataan ”Negara Indonesia”.
Nusa itu membawa maksud terdiri dari beberapa pulau yang terpisah2. tapi tetap satu dibawah bhinneka tunggal ika. lambang negara Garuda. landasan negara adalah pancasila. Gabungan2 Kepulauan, Provinsi, kabupaten dan kecamatan membantuk nusantara. Kesimpulan. Nusantara membawa arti Negara Indonesia yg terdiri dari pulau-pulau yg sambung menyambung jadi satu itulah indonesia.
Malah rakyat Indonesia sendiri telah mengangkat perkataan Nusa (nusantara) lebih tinggi keramatnya.

Maka tidak mungkin 1 Indonesia digunapakai.
(Namun tetap ada munasabahnya hanya jika 1 Nusa digunapakai.)

Bukti 2: Link gambar Banner.
Penulis dalam blog milosuam, iaitu SI CILIK, berjaya memberi link website APCOworlwide di Indonesia.
Tetapi SI CILIK gagal memberi link gambar yg beliau sertakan, atau link gambar tersebut yg beliau ambil dari mana?
Malahan SI CILIK gagal memberi link website 1 Indonesia sebagai melengkap bukti tuduhan beliau(jika ada untuk rujukan)
Kejanggalan makin terserlah apabila kebanyakan bloger2 di Indonesia lebih banyak memperkatakan dan berbicara mengenai 1 Malaysia dari menyentuh 1 Indonesia (jika pun 1 Indonesia itu wujud)
Blog2 hangat dan media2 elektronik indonesia seperti mediaindonesia, astaga, theunspung, antaranews, surya, serta tempointeraktif lebih banyak membicarakan 1 Malaysia, sedangkan 1 Indonesia (jika pun wujud) tidak pula disebut.

Pelajar Malaysia di Indonesia said...

Bukti 3: Link APCO Indoneisa
Kewujudan APCO di Indonesia mmg diperakui. Malah APCO itu sendiri terdapat diserata dunia. Malah di Asia sahaja, terdapatnya 13 pejabat operasi mereka seperti Bangkok, Beijing, Guangzhou, Hanoi, Ho Chi Minh City, Hong Kong, Jakarta, Kuala Lumpur, Mumbai, New Delhi, Shanghai dan Singapura.
Malah link yg disertakan oleh SI CILIK hanya link umum mengenai operasi APCO di Indonesia. Jadi tidak ada masalah untuk SI CILIK menyelitkan link ini kedalam artikel fitnah beliau.
Namun hakikatnya link tersebut tidak sedikitpun menyentuh tentang perlaksanaan konsep 1 Indonesia, mahupun 1 Nusa.

Bukti 4: Slogan
Slogan 1 Malaysia "Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" juga dikatakan oleh SI CILIK bahawa ditiru dari 1 Indonesia (jika pun wujud) "Masyarakat dahulukan, Pencapaian utamakan"

Di Indonesia, rakyat umum telah sedia maklum bahawa kewujudan slogan "Masyarakat dahulukan, Pencapaian utamakan" bukan membawa maksud kpd perlaksanaan konsep pemerintahan Negara Indonesia.

Tetapi slogan ini terhasil apabila Herry Zudianto terpilih sebagai WALIKOTA Yogyakarta (ataupun diMalaysia ia setaraf ADUN) pada 26 November 2006, dan kesungguhan beliau menentang korupsi (rasuah) dan komitmen pemerintahan beliau di kawasan beliau, iaitu Yogyakarta.
Bukti Fakta: http://www.jogjakota.go.id/index/extra.detail/2732/pemerintahan-jelek-apabila-korupsi-dilakukan-secara-sistemik.html

Maka slogan "Masyarakat dahulukan, Pencapaian utamakan" boleh dikatakan dicipta oleh Zudianto itu sendiri tanpa masuk campur APCO.

Malah slogan ini sendiri tidak membawa maksud kpd penyatuan Indonesia tetapi lebih kpd komitmen Walikota Yogyakarta Herry Zudianto sebagai wakil pemerintah di Yogyakarta.

Perlancaran slogan Piagam Komitmen Herry Zudianto ini telah secara rasminya dilancarkan pada 17 oktober 2009 pd jam sekitar 8:30 malam, pd mlm karnival Jogyakarta semperna hari ulang tahun ke 253 kota tersebut.
Bukti Fakta: http://www.mediaindonesia.com/read/2009/10/18/100832/90/14/Jogja-Java-Carnival-2009-Meriah

Manakala 1 Malaysia dgn slogan ”Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” diperkenalkan oleh DS Najib sejurus beliau memegang tampuk pimpinan negara sbg Perdana Menteri pada 3 April 2009.
Bukti Fakta: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0404&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_02.htm

Disini juga secara jelas membuktikan bahawa Slogan 1 Malaysia ”Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” lebih dahulu diperkenalkan iaitu pada 3hb april 2009
Sedangkan slogan Piagam Walikota Yogyakarta Masyarakat dahulukan, pencapaian utamakan” hanya diperkenalkan pada 17 oktober 2009.

Pelajar Malaysia di Indonesia said...

Bukti 5: Antara Lambang 1 Indonesia dan lambang 1 Malaysia.
Jika 1 Indonesia tidak pernah dibicarakan oleh mana2 pihak di Indonesia, dan saya sebagai penuntut Malaysia yg menuntut di Indonesia sendiri tidak pernah mendengar tentang 1 Indonesia disebut2, adalah tidak mustahil jika saya katakan bahawa 1 Indonesia tidak wujud seperti yg dikatakan oleh SI CILIK.
Mungkin juga SI CILIK disini dapat membuktikan tuduhan beliau dgn menyertakan link 1 Indonesia, atau mana2 link kajian dan bacaan beliau ttg kewujudan 1 Indonesia.

Jika konsep 1 Indonesia dikhuatiri tidak wujud, masakan akan ujud lambang 1 Indonesia.
Untuk makluman, banner2 printing digital seperti ini mudah diperolehi di Indonesia pada kadar serendah 16 ribu rupiah (rm6.40). Saya tidak pasti pula berapa kos yg diperlukan di Malaysia untuk membuat banner sedemikian.
Bukti Link: http://surabaya.olx.co.id/kapasitas-besar-kaos-printing-banner-pilkada-kampanye-iid-32973447
http://cetakprint.blogspot.com/2009/04/cetak-banner.html
http://bungnashyr.wordpress.com/2009/02/08/harga-cetak-banner-2/

Malah jika hanya slogan "Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" telah cuba disamakan oleh Si Cilik dgn Motto Piagam Yogyakarta ""Masyarakat dahulukan, pencapaian utamakan” sebagai terdapatnya campurtangan APCO.

Adakah mungkin slogan musabaqah tilawah alquran pd awal 70an menggunakan tema 1 ummah 1 agama juga mungkin ada campurtangan APCO?

Hakikatnya, dosa membuat fitnah menjauhkan diri dari syurga. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Dosa menyebar fitnah umpama api membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti.

kulupSakah said...

hahahaha!

soalan dalam entry aku ialah "sapa tiru sapa?"
harap pahaaaaaaaaaammm betul2!!
1israel? 1Malaysia? 1indonesia (ye di yogyakarta)

tidak timbul soalan penyatuan indon ke, banner murah ke...
jadi ia tiada unsur fitnah.

anda harus menasihati kawan2 anda tentang isu FITNAH ini. sila lantangkan di depan saudara2 anda yg menganggap fitnah macam mainan. jangan main dengan hadis nabi..
kalau main2 nanti jadi BABI!!@@

joegrimjow said...

haha, panjang lebar die bgtau
beselah
terasa kan, kenalah bagi hujah sendiri

ku baca lebih kepada pertanyaan, bukan fitnah, kire support kulupsakah la ni

kpd pelajar malaysia tu, tak salah kite sayang dengn tempat kite belajar, cuma jgn terlalu taksub

lariiii

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

he he he he

JimAlifSiin said...

KAHKAHHKAHHH
APO..KOO

Anonymous said...

Komen Pelajar Malaysia di Indonesia sebijik macam dalam blog milosuam copy paste ke... rasenya tak yah lah jelaskan lagi Pelajar Malaysia di Indonesia rasenya milosuam dah jelaskan pada ko balik kan...

hg_kasturi said...

TERSERLAH PENIPUAN TERANCANG PUAK2 PARTI KELENTONG RAKYAT.

Salah seorang yg patut anda ketahui:>>
kulupSakah said...
hahahaha!
soalan dalam entry aku ialah "sapa tiru sapa?"
harap pahaaaaaaaaaammm betul2!!
1israel? 1Malaysia? 1indonesia (ye di yogyakarta)

Tidak ada soal siapa tiru siapa.. Soalnya sekarang FITNAH KEJI. Sebab NIAT anda memang tidak baik.Niat anda memang teramat keji dan busuk.

Belajar ugama cukup tinggi .. tpi akal masih letak di kepala LUTUT.
Bila sebut hadis Nabi .. KULUP marah menggila ..melenting .. jangan sebut babi sebab orng yg bertindak memfitnah ini sama taraf dengan BABI ..

Resume Writing said...

professional resume editors:Good point you mentioned in this article, thanks i like it most in this article

Term Papers said...

Nice, it is good and rising up. Thank you for the share.