Monday, July 6, 2009

malamsenirakyat: sebuah catatan peribadi!

wajar rasanya aku buat catatan ni kerana pilot project kami ni mencatat kejayaan yang cukup manis. Seperti kata Dalyanoon, "PUAS!" sampai kami tak de selera malam tu. Kenyang rohani!..Sebenarnya Pn. Sham lah yang memutar semua ni. Dari proposal dan susun budget, cari dana, meyakinkan Adun Kajang YB Cikgu Lee untuk menjadi penganjur bersama, menempah hotel, menggantung banner hinggalah menyusun kerusi. Ina uruskan catering. Kehadiran kawan2 sukarelawan seperti Dalyanoon, Rodzi Jawaher, Firdaus meringankan beban. Rosli, Syakir dan Nazri ( bertugas jadi drebar Pak Samad) serta geng2 Akil gantung banner sekitar Kajang, Hulu Langat dan Bangi.

6.30 ptg: budak sekolah ni melompat gembira nampak Pyanhabib dan nak ambil gambar. "Saya memang minat Pyanhabib. Btulke Pak Samad ada malam ni?"..dan budak ni terus stay dengan baju sekolahnya sampai malam..
geng blogger Network: MatSamanKati, Ummi Hani, Sya Reformis datang menyokong. Anje DugongDarat dan Sam Ahmad pun turut bersama rombongan.

Suboh Balakong (kanan sekali) menyingsing lengan membantu jual t-shirt dan CD Meor, Nik dan Black yang licin licau! Yang kiri (cacat penglihatan) dan tengah tu geng Isham Rais bermotosikal dari JB ikut jalan kampung semata2 nak tengok show ni. Aku terharu macam nak nangis!
Sempat bikin filim. Actioooonnn!!! kata director Rahmat Haron.

Babak Black dan Meor berlatar belakangkan Bangunan UMNO..tih tih tih!


Ina (incas katering) dan Rodzi Jawaher memaksa Pyanhabib mengikat banner tambahan depan dewan

Dalyanoon join sebagai sukarelawan tenaga kerja posing dengan Nik dan Pyanhabib.

Khalayak yang hadir, 200 kerusi tak cukup


kat atas bilik teknikal pun penuh!


sebagai MC, 5 minit awal aku mencari rentak dan mood penyampaian..


uncle Hee Kai, otai Kajang sengaja aku jemput kerana dia selalu menyanyi setiap kali berjumpa dengan aku. Lagu itulah "Bersatu Reformasi" dengan tiupan harmonikanya. Lagu yang senikatanya diubahsuai sedikit mengikut arus zaman ini pernah dinyanyikannya pada tahun 1956 di Old Port Kallang, Singapura sewaktu perhimpunan 100ribu menuntut kemerdekaan.



Sengaja aku letakkan Nik pada awal persembahan kerana aku tahu keupayaan Nik menghangatkan suasana yang masih sejuk. Nik berjaya malam tu..(siap pakai spek oo!). "Bersiaplah Untuk Sebuah Revolusi" dan "Nyanyian Para Malaikat"

Black dengan "Revolusi 48" dan anthem "Burhanuddin Helmi".


Aku tengok ramai yang tertarik mengambil foto bayang Rahmat sedang membaca sajak panjang bertajuk 'Petroleum". Memang cantik! Rahmat kena taruk dalam blog dia sebgai satu karya artistik!
Aku mengaku menSMS SB yang bertugas malam tu mengawasi seorang peminat fanatik yang mungkin di bawah pengaruh alkohol duduk di tepi tangga pentas. Aku khuatir dia merosakkan majlis. Sebaik saja Rahmat habis membaca sajak, dia sujud ke arah Rahmat.



Aku tak pernah jumpa Mei Chern sebelum ni walaupun dia berkolaborasi di dalam album DRUR Meor. Malam tu sekuntum bunga cina ini nyanyi lagu ciptaannya "Do You see me like You" dan AWAS API Perempuan itu (dedikasi untuk Shamsiah Fakeh) lagu Meor puisi Rahmat Haron


Hishamuddin "TukarTiub" Rais gegar dewan dengan stand up comedynya. Kah Kah Kah! (gelak dia)..kami sedikit berbincang kerana kami sama2 minat buat stand up comedy. Ruang kosong ni patut diisi dan dibangunkan kerana katanya penonton lebih terbuka menerima sesuatu yang panas dalam keadaan mereka ketawa. Mamat yang mabuk tadi mula sedikit bising setiap kali Hisham bagi punch dia akan sahut "f**k off!", "f**k off!"..mujurlah dia blah lepas tu. Ada yang kata dia menjerit kat luar! Pelik!

Nak kata apa lagi pasal Pyanhbib? "Apa khabar Samy Vellu apa khabar tol-tol di lebuhraya?" aku ingat sajak ni ada dalam filem Rozana Cinta 87 dan semestinya sajak "Bapakku Seorang Waibi" menggamatkan dewan.

Meor tenangkan dewan dulu dengan "Lagu Aman Lagu Damai" ciptaannya dan lirik Ubilepih. (Doa untuk ayah Ubi yang sakit, kalau tidak dia mesti datang dan saksikan detik ini). Nik juga tampil semula dengan lagu Terang Bulan sementara Black nyanyi "Anak bangsa Malaysia"


YB Kajang, Cikgu Lee Kim Sin sebenarnya dah baca sajak mula-mula acara tadi tapi sekali lagi bangun mengiringi Pak Samad dan baca sajak untuk Pak Samad yang dikarangnya spontan.


hohoho! Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said bikin khalayak terpukau dengan salah satu sajaknya "Peludah Bahasa".


lagu akhir malam tu, lagu panas yang selalu diminta walaupun album tak keluar lagi.."Syuhada Memali" dan "ISA".


Gua puas, Sham puas. YB tersengih lebar! terus rakamkan gambar dengan kawan2 dan yang lain2. Aku gembira Nora Reformis yang dah lama tak jumpa hadir dengan blogger Anuar Md. Nor (dulu web UMNO Reform), zaid, Arip, kak N dan abang Bad GMI, Hasni Abas s/u Gerakan anti PPSMI, Jasadbeku, otai Manjung, lawyer muda Fad dan Puspa pun ada..syafiqsunny AnwarIbrahimClub juga ada.
sedih juga Jeffri @ Anak8 tak dapat buat persembahan. Bukan tak bagi tapi ada sebabnya. Lain kali Insyaallah! Seniman tak boleh merajuk sebaliknya mesti berusaha kona ikut lain (belajar dengan Zunar bab ni)


..rehat selepas show. Pyan barangkali sedang menunggu adik comotnya datang.


Letih tapi puas. Aku sekeluarga tidur hotel terdekat kerana awal paginya aku terpaksa hantar Pak Samad naik komuter pulang. Ceh! Apa yang lebih menyeronokkan dapat bersarapan pagi dengan pak Samad dan isteri? Pak Samad seronok program malam tu berjaya, khalayak tak cabut awal malah terus setia hingga habis. Pak Samad juga bangga ramai anak muda begini!



Aku seronok kerana dapat sepentas dengan mereka seperti dua hari sebelumnya aku sepentas dengan IR Nizar.
Maaf terkurang, terima kasih yang membantu.Tak mampu aku ingat semuanya tapi kalian tahu siapa kalian.
* DVD akan terbit tapi agak mengambil masa sedikit. Pembuatnya terlalu sibuk.
( kepada yang menghubungi untuk join persembahan, maaflah! Jangan merajuk. Bukan ini satu saja program. Kita kena sama2 berusaha mencari ruang untuk program seperti ini terus bernafas. Hafiz Balakong, Mat Banting boleh jumpa nanti. kami juga mengalu2kan kumpulan lain menubuhkan grupnya sendiri dan mencari persembahan. Mungkin kita boleh bekerjasama nanti)
























12 comments:

rahmat haron said...

syabas abg Fendi dan Kak Syam, syabas Cakap Rakyat Grup, terima kasih Pak Samad, terima kasih kwn2 seniman yg membuat dan menonton persembahan, pada semua yg hadir memberi sokongan.

binjidan said...

dan juga syabas kpada penonton yg hadir tak lupa pada abg nuar dan nora yg dtg mnghangatkan suasana malam itu aku disini hanya seorang pelapis yg mengikut jejak2 kalian reformis yg unggul..

AnakSemuaBangsa said...

bangga dengan ko fendi..
teruskan berjuang dalam seni rakyat bersama susuk2 hebat dalam pejuangankan kebenaran.
wang,harta adalah keperluan dan boleh dicari, kepercayaan,setia kawan,pengalaman dan kepuasan yang paling berharga tidak dapat dinilai dengan wang ringgit..
kulup sakah berhak untuk "PUAS"

ubilepih said...

Chisss lu sudah bikin wa tangkap sahdu bro...airmata tua gua meleleh kah..kahh...kah.bila lagiiiii.Terima kasih atas doak kalian terhadap apok wa...alhamdullilah dia dah beransur sembuh

Anonymous said...

memang puas memang best!

lain kali kalo ko buat tour pusing malaysia, mau gua ikut..

- rodzi jawaher

aku said...

tahniah bro..

malam tu ko berjaya.
aku juga tabik pd pn sham,cikgu lee.

itu sekuntum bunga cina bikin album, gua mesti beli..

bro,bleh tak siarkn 'peludah bahasa'..
malam tu pak samad bikin air mata gua leleh..

ummu asiah said...

ternanti2 terbitnya entry ni...ya..bangga lihat muka-muka yg lain dari kebiasaan yg hadir...internet connevtio baru nk okay..pas ni boleh kongsi gambar..tahniah..lagu Syuhada' memali, Burhanuddin Helmy dan ISA benar2 meruntun jiwa dan menaikkan semangat...hari Isnin brkesempatan brjumpa lagi dgn Nora dan bossnya bersembang brbagai hal semasa trmasuk kisah2 di sebalik tabir..geng seniman yg buat persembahan pd mlm tu..moga terus berjaya!!!

Jasadbeku said...

Malam itu
memang hangat!

Fendi: Anak muda kental!

Nik Jidan: Bergaya dengan dendangan revolusi! ( Anda Iwan Fals Malaysia ahaha). Kawe dapat lihat selepas pengumuman cd ada jual di sebelah luar,ramai terus mendapatkan album itu.

Meor : Aku terdiam,berfikir,sebak saat mendengar dendangan "Syuhada Memali".Hadirin benar-benar menghayati bait demi bait lirik itu.
(Skill akustik yang hebat,semua lagu dicelahkan solo)


Black : "Burhanuddin Helmi" sejarah yang dibangkitkan kembali atas nama kebenaran. (terima kasih krn "sign cd album")


Uncle Hee Kai : Harmonika! Suka lihat hadirin bertepuk tangan bila uncle lupa lirik. Hadirin yang memahami.

Rahmat Harun : Balada Jantan Kental!Anak muda yang berfikir.Imej ganas,jiwa prihatin dgn sekeliling! (Terima kasih bagi Utopia Trauma").

Mei Chern :AWAS API Perempuan itu!

Pyanhabib : Puisi disertai sindiran tajam dalam bentuk jenaka.Osman Tikus masih hebat!

Hisham Rais : Rambut panjang tak boleh,Seluar pendek tak boleh,Itu tak boleh..,Ini tak boleh..tapi Malaysia Boleh? Kata-kata yang menarik malam itu!

A.Samad Said : Tiada kata-kata,dia idola kawe! :)


Teruskan perjuanganmu,bro Fendi

Jasadbeku said...

6.30 ptg: budak sekolah ni melompat gembira nampak Pyanhabib dan nak ambil gambar. "Saya memang minat Pyanhabib. Btulke Pak Samad ada malam ni?"..dan budak ni terus stay dengan baju sekolahnya sampai malam.._KulupSakah

Yup,kawe perasan ada budak sekolah malam tu :) Semangat dia! aha

Anonymous said...

segan aku muka diambil kamera depan-depan. hehehe...malam tu memang seronok....

ikhwan banting

daLyaanoon said...

boringlah persembahan mlm tu...(komen yang meminta kepala dihentak isham rais)...hahahah

tumpang tanya....

Matzain ada tak?

Term Papers said...

Would have been fun and enjoyed, this is a great event, famous and brilliant musicians are presented at the event. Great job done.