Saturday, April 25, 2009

DULI YANG MAHA MULIA dah dimansuhkan?


aku terima e mel ini:-


Rabu (15 April 2009)


Yang Berbahagia,
Tuan Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan,
Wisma Negeri,Jalan Dato' Abdul Malek
,70503 Seremban.


Yang Berbahagia,
Perkara:- BAHASA ISTANA (DIRAJA) HAPUS
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Saya, Raja Mohd. Yusof bin Raja Othman k.p No: 370404-10-5297 dengan segala hormat dan rendah diri ingin tahu iaitu "Adakah Peraturan Baru terhadap bahasa atau ungkapan lama di raja betul-betul dihapuskan? (Bersama ini saya kepilkan fotostat keratan akhbar Berita Harian, Jumaat 18 Jun 1993).Saya rasa peraturan ini adalah ekoran dari "pindaan undang-undang Perlembagaan 1993" yang mengenyahkan Imunity Raja-Raja Melayu.Saya mempunyai asas di raja di dua buah negeri iaitu Selangor dan Negeri Sembilan dan asas ini boleh dirujuk di Arkib Negara Malaysia serta tercatatnya dan direkod dalam Jilid- jilid "Hari Ini Dalam Sejarah" ISSN 0127-0486 1980-1981, malangnya Hak asasi Warisan/Pusaka Diraja saya ditindas dalam negara yang merdeka oleh pihak-pihak yang berkepentingan.Oleh itu saya harap "Peraturan Bahasa dan Ungkapan Diraja" ini bukan sahaja dihapuskan malahan Institusi itu sendiri turut sama barulah Pindaan Perlembagaan 1993 terlaksana sepenuhnya.


Sekian, terima kasih dan Wassalam.Adalah saya yang benar,


(tandatangan)

RAJA MOHD YUSOF BIN RAJA OTHMAN
(370404-10-5297)


Salinan kepada:-Yang Amat Berhormat,
Dato' Menteri Besar,
Negeri Sembilan.


Yang Berbahagia,
Tuan Setiausaha,
Dewan Keadilan dan Undang,
Negeri Sembilan.
d/a istana hinggap'
JALAN ISTANA,
70500 SEREMBAN


Yang Berbahagia,
Arkib Negara Malaysia,
JALAN DUTA,
50568 KUALA LUMPUR


Tel no 03-79605325
(Tuan Haji Sidek bin Jamil)
(Ketua Pengarah)

5 comments:

tok iskandar said...

Sejak najib ambilalih UMNO Selangor,timbul pulak spekulasi kerajaan PR Selangor akan ditumbangkan dan dirampas secara brutal.isu umno selangor ketandusan pemimpin berbakar itu masalah depa.

Modus operandinya mudah dengan skrip ala-ala negeri Pasir Dua Butir.Tan Sri Khalid akan dihadapkan ke mahkamah oleh SPRM atas tuduhan rasuah atau salahguna kuasa.Berkemungkinan besar akan didapati bersalah dan Selangor terpaksa mencari MB baru.

Bila dah dapat calon MB,pemimpin PKR Selangor akan mengadap Sultan Selangor dan kali ini akan ditolak oleh Sultan Selangor yang mahukan calon PAS jadi MB Selangor.Dr Hassan Ali akan jadi calon PAS dan apabila PAS cadangkan beliau jadi MB Selangor yang baru,beberapa ADUN PKR akan protes kerana kerusi DUN PKR lebih daripada DUN PAS.Perbalahan akan jadi semakin hangat dan beberapa tok wakil PKR akan keluar parti dan menjadikan PR Selangor retak menanti belah.Ketika inilah akan berlaku PRK Penanti yang akan diadakan ketika Muktamar PAS berlangsung iaitu pada awal bulan Jun.Lebih memburukkan keadaan penyokong PAS akan memboikot PRK Penanti jika krisis politik di Selangor tak dapat diselesaikan dengan baik.
Baru-baru ini beberapa pemimpin HINDRAf di Selangor telah menyertai MIC dan mereka akan menjadi bom jangka kepada kerajaan PR Selangor.Ezam dan GERAK akan diberikan peranan penting untuk menarik tok wakil PKR menyertai UMNO.Jika plan di atas gagal,tak mustahil ada tok wakil PR akan dikidnap.

Tok jangkakan UMNO tak punya banyak masa kerana krisis rundingan air di Selangor telah menjejaskan imej UMNO.Ada sumber memberitahu,Mat Taib ada kepentingan dalam SYABAS dan atas faktor inilah beliau telah digugurkan sebagai Ketua Penerangan UMNO dan Ketua Perhubungan UMNO Selangor.Ada sumber yang memberitahu tok Mat Taib sengaja tidak diberikan jawatan untuk memberikan beliau peranan penting dalam usaha merampas Selangor.Sedikit sebanyak dakwaan ini ada benarnya kerana mat taib mempunyai hubungan rapat dengan Sultan Selangor yang juga merupakan bekas abang iparnya.

Najib telah memberikan peranan penting kepada bekas pengikut Anwar termasuk Zahid Hamidi,Zambri,Hamdan Taha dan Ezam.Tujuannya adalah untuk menarik penyokong Anwar menyertai UMNO.

Bahya sedang menunggu dan PR perlu berwaspada.Kita tak mahu kehilangan negeri Pasir dua butir berulang kembali di negeri Selangor.

tok iskandar said...

Tok cadangkan diwujudkan bloggers network di Selangor,Pahang dan Perak yang akan bekerjasama menyalurkan maklumat kepada rakyat tentang kelemahan dasar kerajaan dan korupsi dan salahgunakuasa yang dilakukan oleh pemimpin UMNO.

Jika bloggers network Pahang dapat mecari kelemahan kerajaan negeri Pahang yang berembikan UMNO,najib terpaksa menjadi defensif dan tak ada masa nak menyerang dan merampas negeri PR yang lain.

Tok nampak jugak kepentingan mewujudkan bloggers network di negeri sembilan,terengganu,melaka dan perlis kerana negeri-negeri ini berpotensi untuk dirampas PR.

Kes mahkamah yang berlaku di negeri pasir dua buitr wajar diteruskan walaupun rakyat semakin meragui kredibiliti mahkamah.Di sinilah peranan kengkawan bloggers sangat penting iaitu mencari kelemahan kerajaan negeri menteri pasola dan biar imejnya menjadi buruk akibat kesilapan yang dilakukannya ketika jadi embi pasir dua butir.bila rakyat dah benci kat zambri tak susahlah PR memerintah kembali Pasir dua butir walaupun menteri pasola menjadi kesayangan raja.

tok musykil kenapa menteri pasola adakan konsert jom heboh di kem TLDM lumut dan kenapa tak diadakan di stadium.takut rakyat boikot kot.takkan tak yakin dengan keselamatan sendiri sampai terpaksa diadakan di kem tentera laut.soal perbelanjaan pulak siapa yang menanggungnya.Kalau kementerian pertahanan yang diterajui zahid yang menanggung kosnya,nyata membazirkan wang rakyat.elok MP PR tanya perkara ni dalam parlimen.nak buat PRK membazir tapi adakan hiburan guna duit rakyat tak membazir pulak.

AnakWarisan said...

Teman setuju dengan cadangan tok iskandar gabungkan blogger dari negeri pakatan rakyat.Buat umno jangan terlalu menggunakan kuasa kerana rakyat tahu anda umpama durian dan rakyat umpama mentimun.Tetapi jangan lupa ada masa mentimun akan tenyeh tempoyak durian.

Term Papers said...

It’s a great post Man, you really are a good writer! I’m so glad someone like you have the time, efforts and dedication writing, for this kind of article… Helpful, Useful, and Charitable.. Very nice post!

Jerry said...

Thanks a lot for sharing. You have done a brilliant job. Your article is truly relevant to my study at this moment, and I am really happy I discovered your website. However, I would like to see more details about this topic. I'm going to keep coming back here.

Persuasive Essay